Pitanja koja žene postavljaju ginekologu

Do-you-really-need-a-gynecologist

Naučite ponešto o sitnicama koje mnoge zanimaju a ne smiju da pitaju svog ginekologa nego potajno zapitkuju Google. Ako postoji osoba kojoj sve možete reći i sve pitati, to je sigurno vaš doktor. Lagati doktore je van svake pameti ali isto tako suzdržavati se od pitanja koja su na pameti i koja vas muče može biti isto tako loše za vas.

Veoma često pomislite da su to pitanja za koja je sramota što odgovor već ne znate ili su za vas odvratna. Grupa ginekologa je sastavila listu najčešće postavljenih pitanja svojih pacijentica, istih pitanja od kojih se pacijentice crvene.

Rijetko imam odnose. Da li je to uredu?
Ginekolozi kažu da to pitanje uglavnom iskrsne kada se priča o hormonima i porodicama. Mnogi broj pacijenata  ima odnose jednom mjesečno, a često i jednom u nekoliko mjeseci. Oni smatraju kako je nizak libido često problem i da o njemu slušaju i po nekoliko puta dnevno, ali da je uvijek ženama problem da pričaju o tome koliko često imaju odnose sa svojim partnerima.

Kakav je to neugodan miris?
Doktori smatraju da svaka druga žena ima problem da kaže za neprijatan miris koji primjeti. A kada dođu i sa stidom pričaju o tome kako su primjetile neprijatan miris, a doktor ih pita da li taj miris podsjeća na ribu, obično se zaprepaste time kako doktor pogodi. Zapravo i nije teško pogoditi, pošto je takav miris najčešće karakterističan za vaginalnu bakterijsku infekciju. Liječenje antibioticima je vrlo efikasno, stoga nemojte se stiditi postaviti ovakvo pitanje.

Da li da se testiram?
Iako na svakom koraku možemo čuti i čitati o tome kako seksualno aktivne žene moraju redovno da idu na preglede, te da se testiraju na seksualno prenosive infekcije, doktori smatraju da je ovo pitanje još uvijek veoma često. Iako bi doktor trebao da vas savjetuje na testiranje, ukoliko to ne učini, svakako biste vi trebale da pitate da li je to potrebno.

Da li se herpes prenosi na partnera?
Ovo je pitanje koje ne postavljaju samo slobodne žene, vrlo često pitaju i udate koje herpes sakrivaju od svojih partnera. Postoje dva tipa herpesa, onaj koji napada oralnu regiju i onaj koji napada genitalnu ili analnu regiju. U apotekama postoje lijekovi koju sprječavaju napredovanje virusa ali doktor će vas svakako posavjetovati kako da izbjegnete širenje virusa na druge. Stoga bez stida pitajte!

Kada su mi plodni dani?
Ženama je neprijatno postaviti ovo pitanje jer smatraju da su to odavno trebale znati. Činjenica je da su nedovoljno informisane o reproduktivnom sistemu i tome kako funcioniše. Apsolutno bez stida postavite ovo pitanje, jer vam je od velike važnosti ukoliko želite i da zatrudnite ali i da izbjegnete trudnoću.

Da li moram doživjeti orgazam da bih zatrudnila?
Ovo pitanje postavljaju parovi koji žele dijete pa uz dosta stida pitaju da li ejakulacije muškarca utječu na plodnost, odnosno da li mastrurbiranje umanjuje šanse da par dobije dijete. Odgovor na oba pitanja je ne, ali nemojte da se stidite da i o ovim i sličnim stvarima pričate sa ginekologom.

Da li postoje poze iz kojih ću lakše zatrudniti?
Doktori kažu da sve pacijentkinje koje žele da zatrudne, kod postavljanja ovog pitanja i zaplaču jer im je neprijatno pričati o intimi. Postoje mnogi stari narodni recepti po kojima nakon seksa treba podići noge, ili staviti jastuk pod leđa, doktori smatraju da nijedna metoda nije naučno dokazana. Zato prije nego počnete sa vratolomijama, pitajte.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE