Portal 072info

Pitate se zašto jesti breskve: Jačaju imunitet, čuvaju vid i zube, snižavaju krvni pritisak

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

To što je mala, ne znači da ne nudi puno. Samo jedna breskva sadrži 15 posto potrebne dnevne količine vitamina C, a upravo taj nutrijent pomoći će pri zarastanju rana i jačanja imunološkog sistema.

Također, vrlo je važan alat u borbi protiv štete koju ostavljaju slobodni radikali povezani s razvojem najzloćudnijih bolesti.

POLITIČKI MARKETING
Rusmir Isak banner

Ovo su samo neki od razloga zbog čega biste breskve trebali jesti češće tokom ljetnog perioda kada su pijace prepune ovih plodova.

Evo još benefita ove voćke:

POLITIČKI MARKETING
A19C0ACA 5A41 413B 9B35 318122A57EA5

Štiti vid

Antioksidans, koji se naziva betakaroten, daje breskvama prekrasnu boju, a kada ih jedete, organizam ga pretvara u vitamin A koji je iznimno važan za zdravlje očiju i dobar vid. Uz to jača imunološki sistem.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
POLITIČKI MARKETING
072 Mirza Husetic 1

Čuva kvalitet zuba

Slatke možda jesu, ali sadrže i mineral fluorid koji se može pronaći u pastama za zube. Pomaže u čišćenju usnu šupljinu od bakterija koje mogu uzrokovati karijes.

Garant zanosnog struka

Breskva sadrži oko 60 kalorija, nema loših masnoća, holesterola ili soli. Više od 85 posto breskve čini voda. Uz to sadrži vlakna i tako zaustavlja stalni osjećaj gladi. Sadrži i vitamin E. Ovaj antioksidans važan je za zdrav imunološki sistem te djeluje tako da širi krvne žile i pritom sprečava nastanak krvnih ugrušaka.

Kožu čini baršunastom

Koža će biti sretna ako jedete breskve – vitamin A omogućava joj da zadrži vlagu, što će održati glatku teksturu kože.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Snižava krvni pritisak

Breskve su bogate kalijem koji kontrolira krvni pritisak, smanjuje šanse za nastanak bubrežnih kamenaca te jača kosti. Ostali minerali pronađeni u breskvi, poput magnezija, cinka i kalcija pomažu u pravilnom funkcioniranju imunološkog i živčanog sistema.

Odlična za probavu

Velika breskva omogućit će vam unos tri grama vlakana, a vjerovatno već znate da su vlakna važna za dobro funkcioniranje probave. Opet, vlakna će djelovati pozitivno i na zdravlje kardiovaskularnog sistema održavajući holesterol pod kontrolom.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
  • 7
    Shares
POLITIČKI MARKETING
072 Kenan Aida
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

5C469C74 8C17 4B98 BDF1 9CFAAF69C4F6