pivic
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
NER FIT

Nezir Pivić zamjenik ministra pravde Bosne i Hercegovine govorio je o Zakonu o zabrani negiranja genocida koji je jučer nametnuo odlazeći visoki predstavnik Valentin Incko (Inzko), kao i reakcijama Milorada Dodika ali i susjedne Srbije.

FIXGEHALT

Kako je rekao, ovo je značajan dan za BiH i sve njene građane.

– Ovo se trebalo desiti i ranije, ali ni sada nije kasno. Vrlo značajno je ovo pitanje koje je nesporno, to su presude sudova i ne treba se dizati velika hajka oko tog pitanja. Od danas, tj. stupanja na snagu ovog Zakona, ćemo i u entitetu RS imati određene pomake u ne samo negiranju genocida, nego i obrazovni sistem će imati reforme u tom pogledu. Mladi će u budućnosti imati osnovne stvari, a ne da se uče pogrešnim vrijednostima – rekao je Pivić za Hayat.

Oživljavanje pravosudnog sistema

Dodao je da je opiranje dio političke postavke i da narod koji vladajuće partije predstavljaju u RS-u treba imati više razumijevanja.

LIDER

Vlast je trebala učiniti iskorak da pomogne narodu. Da skine etapu genocida kao jednog od najtežih oblika zločina koje poznaje međunarodno pravo. Trebala je da skine hipoteku sa čitavog naroda i da odgovaraju oni koji su to počinili. Ovdje govorimo o stvarima koje su presuđene u sudskom postupku. Mi imamo dokazan genocid pred međunarodnim sudovima i to je jedan civilizacijski čin, koji je u najmanju ruku potreban da žrtve ne doživljavaju sekundarnu legitimizaciju i to je nešto što je trebalo da se desi od strane predstavnika vlasti tog naroda – kazao je Pivić.

Ističe da je sama postavka krivičnog djela takva da za učinjene, odnosno dokazivanje, tog krivičnog djela nije potrebna velika procedura. Samim saznanjem da se to desilo obavezuje pravosudne institucije na postupanje.

– Iako imamo oživljavanje pravosudnog sistema, nije u potpunosti ozdravio, ali je na dobrom putu. Mislim da će tužioci provoditi ovaj zakon i da neće biti većih problema u provođenju, dokazivanju, prikupljanja dokaza jer je zaista široko postavljeno i bit će lako dokazivanje. Ovdje su čak institucije posebno naznačene. Ni na koji način politika ne msije biti izuzeta iz toga.

Prepoznatliv po nebuloznim izjavama

Osvrnuo se i na poruke i izjave koje je jučer dao Milorad Dodik. Kako ističe, njegove izjave su već posao za Tužilaštvo.

– Tužilaštvo već treba pronaći prostora i da pokrene određene postupke, i po drugom krivičnom djelu, a to je izazivanje rasne, vjerske i narodnosne mržnje i netrepeljivosti. I prije stupanja na snagu Zakona o zabrani negiranja genocida se učinilo krivično djelo – pojašnjava on.

Dotakao se i izjava Aleksandra Vulina koji je pozvao na stvaranje “srpskog sveta”. Pivić kaže da on postaje prepoznatljiv po nebuloznim izjavama, i ne zna zašto to treba Srbiji.

Umjesto da pomognu jedan ovakav civilizacijski čin, oni idu tim putem da se protive evropskim i civilizacijskim vrijednostima. Ako nastavi ovu politiku Srbija će ostati crna rupa u srcu Evrope. Krajnje je vrijeme da se uozbilje i vode racionalnu i dobrosusjedsku politiku, a ne tako zapaljive izjave. Ovo što vidimo što rade Vučićevi ministri je nažalost njegova politika – ističe Pivić za Hayat.

Više o temi Nezir Pivić

NA SKUPU U ORAHOVICI Ne upoređuju samo Milorada Dodika s Bogom, nego i Nezira Pivića, kandidata SDA za gradonačelnika Zenice 26.09.2020 u 14:03

IZVRŠNI ODBOR SDA saopćila ime kandidata za gradonačelnika Zenice: Nezir Pivić 13.08.2020 u 07:58

Više o: