Pjanićev prelazak u Barcelonu mogao bi predstavljati revoluciju nogometnih transfera

Podijelite vijest

Direktor Juventusa Fabio Paratici dao je vrlo zanimljiv odgovor na pitanje o aktuelnoj razmjeni veznjaka Stare dame Miralema Pjanića i igrača Barcelone Arthura rekavši kako će takva vrsta transfera biti budućnost nogometa. Paratici je rekao da veliki klubovi uvijek razgovaraju jedni s drugima, bilo da se radi o transferima ili generalnim stvarima, a da je cilj uvijek da se ide prema dodatnom poboljšanju.

Razmjene kao u NBA ligi

“Što se tiče priče o razmjeni Pjanića i Arthura, mogu samo reći da veliki klubovi uvijek razgovaraju jedni s drugima, ne samo po pitanju transfera, već i o tome kako možemo generalno ići naprijed. Trenutno smo u periodu pričanja”, kaže Paratici.

Nakon toga, on je rekao da bi transferi u nogometu trebali biti kao i u NBA ligi i da bi se evropski nogomet mogao ugledati na američke sportove, čime je dodatno podigao prašinu oko transfera Pjanića u Barcelonu, odnosno dolaska Arthura u Torino.

“Smatram da će transferi biti kao u NBA ligi. Klubovi će imati puno poteškoća s kojima će se morati nositi, pa će samim tim morati postati kreativniji i fleksibilniji kada su u pitanju transferi, tražeći drugi način da se transfer napravi. Općenito bi trebali uzeti primjer iz NBA-a i drugih američkih sportova”, kazao je Paratici koji je dodao da, ukoliko 12-15 najvećih klubova svijeta bude vršilo razmjenu igrača, njihova vrijednost neće padati.

Arthur želi ostati u Barceloni

Podsjećamo, vodeća katalonska radiostanica RAC-1 nedavno je objavila da Barcelona i Juventus spremaju razmjenu Pjanića i Arthura, zbog čega se ovaj vezni igrač Barcelone morao javno oglasiti te poručiti da želi ostati u klubu.

“Uvijek će biti špekulacija kada se približava prijelazni rok, ali moji planovi su jasni: interesuje me samo ostanak u Barceloni. Osjećam se mirno i opušteno po tom pitanju, veoma sam sretan ovdje i želim se zahvaliti klubu i stručnog štabu na povjerenju koje su mi pružili. To je za mene jedan razlog zbog kojeg želim jasno i glasno poručiti da želim ostati u klubu”, poručio je Arthur.

Ipak, italijanski mediji pišu da oba kluba, kao i Pjanić, nemaju ništa protiv toga da se ovaj transfer dogodi, pa ostaje samo Arthur kao posljednja od četiri strane da pristane na transfer.

Marcina detaljna analiza Pjanića

“Barcelona Pjanića vidi kao savršenog nogometaša za svoj vezni red. Riječ je o veznom nogometašu svjetske klase koji odlično organizuje igru ekipe, odlično se uklapa u Barcelonin stil igre i može igrati objema nogama”, navodi Marca u nedavnoj analizi našeg igrača te dodaje kako je izuzetno važno što Pjanić ima iskustvo igranja na najvišem nivou s obzirom na to da je igrao pet godina za Romu i četiri za Juventus.

Pjaniću se prema navodima Marce sviđa ideja o prelasku u Barcelonu gdje bi igrao uz Lionela Messija i borio se za najveće trofeje.

“Pjanić je igrač sličnog profila kao i Ivan Rakitić i posjeduje vještine zahvaljući kojim bi se mogao savršeno uklopiti u stil igre koji preferira Quique Setien. Od dolaska iz Rome Pjanić je bio mozak Juventusove sredine terena, a pokazao je inteligenciju i razumijevanje taktike kakvo nema mnogo igrača koji igraju u veznom redu”, navodi Marca.

Ipak, još uvijek je vrlo teško pričati o ovom transferu, posebno znajući kakva kriza će tek zahvatiti nogometne klubove širom svijeta, no svakako da je velika stvar za našeg igrača i činjenica da ga španski mediji opet povezuju s prelaskom u jedan od najvećih klubova na svijetu, a uz sve to vide ga kao sjajno pojačanje za Barcelonu.

Klix.ba


Podijelite vijest