5 8
AUTOR: H.D.
DATUM: lis 6, 2021 @ 12:50
KATEGORIJA: Lifestyle / Zabava
FIXGEHALT

Ne samo da vam plakanje može pomoći da se osjećate mentalno i emocionalno bolje, već postoji i niz neočekivanih fizičkih prednosti plakanja.

Zdravlje očiju

Dok pretjerano plakanje može biti znak depresije, anksioznosti ili određenih neuroloških stanja, postoji i ono umjereno kojim se može osvježiti um i tijelo.

Emocionalne suze su jedinstvene po tome što sadrže proteine i hormone koji se ne nalaze u bazalnoj sekreciji ili refleksnim suzama. One mogu imati opuštajuća ili ublažavajuća svojstva koja pomažu u reguliranju tijela i vraćanju u prethodno stanje, objašnjavaju stručnjaci.

Suze su 98 procenata voda, ali, također, sadrže so, masna ulja i 1.500 različitih proteina, kao i antibakterijsku hemikaliju poznatu kao lizozim koji pomaže u borbi protiv infekcija. Tako da, suze su neophodne za zdravlje naših očiju.

Plakanje je prirodan način pokazivanja ili oslobađanja emocija. Istraživanja ukazuju na to da plač ima katarzičan efekt koji vam može donijeti olakšanje. Studije pokazuju da snažne emocije, poput plača, mogu biti rezultat prekomjerne emocionalne energije, a suze zapravo pomažu u oslobađanju.

Smanjuje napetost

Plač ima moć smanjiti napetost ili negativna osjećanja, bez obzira na to da li je izvor stresa uklonjen. Iako nema tačnih podataka o tome koliko često trebate plakati, Američko psihološko udruženje (APA) navodi da žene plaču emocionalne suze u prosjeku od 30 do 64 puta godišnje, a muškarci od 5 do 17 puta godišnje.

LIDER