Plaćaju radnicima da dovedu nove radnike

Slovenski proizvođaj kućanskih uređaja Gorenje, ovog proljeća, nakon što ga je preuzeo kineski Hisense, najavio je otpuštanje 270 radnika. No, nije riječ o radnicima u proizvodnji, i na kraju ih je otišlo samo 60, a Gorenje se našlo pred novim problemom – kako pronaći nove radnike, piše Večer.
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Zbog povećane potražnje i proizvodnje, sto radnika već je zaposleno za rad u proizvodnji u avgustu.

“U drugoj polovini septembra trebat će nam još oko 80 radnika”, kaže Mateja Celin iz službe za odnose s javnošću Gorenja.

Dodala je da se to događa svake godine kada se proizvodnja poveća, te zapošljavaju nove ljude na određeno vrijeme. Međutim, ove godine imaju puno problema s pronalaženjem radnika.

Nema proizvodnih radnika

“Na tržištu više nema dovoljno ljudi koji bi radili u proizvodnji”, objašnjava Celin.

Zato se po prvi put u potragu za novim ljudima krenulo drugim putem. Svojim zaposlenicima nude nagrade ako predlažu potencijalnog novog radnika za posao u proizvodnji. Pozvali su zaposlenike da svojim poznanicima, susjedima, rođacima koji bi mogli biti zainteresirani za rad u proizvodnji Gorenja daju informacije o mogućnostima zaposlenja.

“Ako njihov kandidat uspješno završi mjesec dana probnog rada, zaposleniku koji je predložio radnika nudimo 100 eura. Bude li kandidat radio dva mjeseca, zaposlenik u Gorenju koji ga je preporučio dobit će nagradu u iznosu od 200 eura. Nagrade će se isplaćivati zajedno s plaćama za novembar, a dosad smo dobili oko 50 kandidata za rad u proizvodnji”, kaže Mateja Celin.

Riječ je o radu na određeno vrijeme koji će trajati najmanje dva mjeseca odnosno do kraja godine.

“Ako bi povećane potrebe potrajale duže, broj radnika u proizvodnji će se prilagoditi”, dodaje Celin.

I u budućnosti će Gorenje i dalje zapošljavati, i to ne samo na određeno vrijeme. U planu je izgradnja nove tvornice televizora, za koju se očekuje da postupno zaposliti hiljadu radnika.

Prema početnim planovima, očekuje se da će tvornica početi s radom za godinu dana, godišnja proizvednja bit će milion uređaja, a zaposlit će se između 300 i 400 radnika. 

U drugoj fazi širenja tvornice, koja bi se trebala završiti do 2023. godine, planira se povećati kapacitet pogona na četiri miliona televizora, a broj zaposlenih trebao bi se povećati na hiljadu osoba, prenosi Poslovni dnevnik.