Plaće bi u 2015. trebale porasti u BiH za 1,8 posto

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
Preuzimanje tekstova dozvoljeno uz obavezno navođenje i linkanje izvora “072info”.

Dokument “Nacionalni program ekonomskih reformi za 2015. godinu” koji je izradila Direkcija za ekonomsko planiranje BiH (DEP) iznosi niz ohrabrujućih pokazatelja s kraja prošle godine te nagovješćuju da bi u ovoj godini moglo doći do rasta gospodarskih aktivnosti s pozitivnim učincima u oblasti povećanja proizvodnje, investicija i zapošljavanja.

Iako se ne radi o dramatično velikim promjenama, povoljni učinci sa stabiliziranjem stanja u europskome gospodarsku odrazit će se, ako političko stanje bude stabilno, i na BiH. Razloge za optimizam u pogledu porasta zaposlenosti daje posljednje tromjesečje 2014. godine, navode u DEP-u. Tada je zabilježen porast od 0,4 posto u broju zaposlenih osoba. Najveći rast broja zaposlenih je u područjima prerađivačke industrije, djelatnosti pružanja smještaja, te pripreme i usluživanja hrane. Takav trend očekuje se i u 2015. godini. Jednako je i s plaćama u odnosu na 2013. godinu, jer se plaće u javnoj administraciji ne bi trebale bitnije mijenjati jer su proračunski ograničene.

Time bi rast poslovne aktivnosti u drugim područjima djelatnosti u najvećem dijelu utjecao na visinu plaća u BiH, ali i na obujam zapošljavanja, objašnjavaju u DEP-u. Procjenjuju da se pozitivne promjene na tržištu rada u BiH mogu očekivati 2015. godine kada bi broj zaposlenih u BiH mogao biti veći u odnosu na 2014. godinu, a stopa nezaposlenosti nešto niža. Europska komisija predviđa smanjenje stope nezaposlenosti i povećanje broja zaposlenih u EU, uz brži ekonomski rast u odnosu na prethodnu godinu. Sve to utjecat će i na BiH pa se očekuje nešto brži ekonomski rast u odnosu na 2014. godinu, što bi doprinijelo povećanju broja zaposlenih osoba od 1,3%. Bolja poslovna klima bi se pozitivno odrazila na visinu plaća, koje bi u toj godini mogle rasti oko 1,8%, navodi se u dosta optimističnim procjenama DEP-a.

Istodobno tijekom 2015. godine očekuje se postupni oporavak bh. gospodarstva. Očekuje se da bi BiH tijekom godine trebala u velikoj mjeri sanirati štete nastale poplavama tako da bi i ukupni poslovni ambijent trebao biti dosta povoljniji u odnosu na prethodnu godinu. S druge strane, industrijska proizvodnja u BiH koja je u velikoj mjeri izvozno orijentirana trebala bi biti potpomognuta pozitivnim događanjima u međunarodnom ekonomskom okruženju, posebno se to odnosi na trgovinske partnere iz EU.

U zemljama EU očekuje se nastavak trenda pozitivnog ekonomskog rasta od oko 2% koji će biti potpomognut i jačanjem investicija s godišnjom stopom rasta od oko 2,9%. To bi industrijskoj proizvodnji, a napose granama od metalne do kemijske industrije moglo donijeti preporod i rast za oko 5%.

bh-index.com

072INFO TV