Portal 072info

Plaće u regiji i u EU: Koliko zarađuju konobari, njegovatelji, trgovci…

Proteklih dana svjedoci smo brojnih oglasa iz zemalja Evropske unije kojima nedostaju ugostitelji, građevinci, njegovatelji i slična zanimanja…

Plaće koje su nude izrazito su primamljive, pa brojni iznalaze načine kako da se “ispale”. Njemačka, Austrija i Skandinavija izgledaju kao obećane zemlje, i to s razlogom.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
 

Minimalne plaće u ovim zemljama su oko 1.000 eura, a Austrija ugostiteljima nudi “prvu plaću” od 1.400 eura. Znamo li, pritom, da konobari posebno zarađuju od napojnica, situacija je prilično zanimljiva.

Kakva je situacija na Balkanu, u poređenju s EU?

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Prosječna plaća u bh. ugostiteljstvu je mizerna, i, prema podacima Agencija za statistiku Bosne i Hercegovine, iznosi 523 KM (260 eura). U Hrvatskoj je situacija nešto bolja, pa konobari zarađuju oko 1.000 KM, dok je u Srbiji prosjek sličan našem (ako ne i manji).

Kada je riječ o napojnicama, situacija je sljedeća: Nijemci uvijek ostave napojnicu, ali nikad iznad deset posto od iznosa računa. Amerikanci ostave tačno deset posto, Francuzi, Italijani i Grci su škrti, a Škoti su, interesantno, najdarežljiviji. Rusi, pogotovo, oni mladi ostavljaju strašno velike napojnice, a bh. građani i Srbijanci, posebno u društvu i oni koji rade vane, vole ostaviti veliku napojnicu.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

U Velikoj Britaniji recimo, prosječna satnica za konobara je oko šest funti (16 KM).

Njegovatelji u regiji također zarađuju “sitne novce”, i radi se o iznosima od 400 do 600 eura. U Njemačkoj se ovaj posao plaća 2.000 eura mjesečno.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Trgovci, recimo, u BiH u prosjeku zarađuju 570 KM. U Srbiji je taj prosjek mnogo manji, a u Hrvatskoj zarađuju oko 800 KM.

Nismo mogli, a da ne uporedimo i plaće novinara u regiji i Evropskoj uniji. U BiH novinari u prosjeku primaju plaću od 800 KM. U Srbiji je još manje nego kod nas, a u Hrvatskoj je prosječna plaća novinara 1.200 KM.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Za razliku od Balkana, u Velikoj Britaniji, primjerice, situacija je sljedeća. Kada počnete raditi posao novinara, plaća je 1000 funti (oko 2.700 KM). Kada radite kao novinar s pet godina iskustva, plaća vam je 5700 KM mjesečno, a kad skupite deceniju radnog novinarskog staža plaća se penje na 9 hiljada KM mjesečno.

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME