Portal 072info

Plakalo: Bez značajnijih pomaka za BiH i u narednih šest mjeseci

566 3
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Njemačka 1.jula preuzima predsjedavanje Vijećem Evropske unije od Hrvatske. Hrvatska nije implementirala sve ono što je zacrtala uslijed pandemije COVID-19 koja je zadesila cijeli svijet, pa tako i evropsku administraciju. Hrvatska se borila da nametne neka rješenja ali nije uspjela, kazao je za Fenu generalni sekretar Evropskog pokreta u BiH Haris Plakalo.

 – Ono što je interesantno jeste da je kancelarka Angela Merkel u sklopu predsjedavanja planirala da rješava pitanja zelene ekonomije, da rješava pitanja digitalizacije migrantske krize unutar EU, ali i revidiranje odnosa sa Ujedinjenim Kraljevstvom – kazao je Plakalo.

POLITIČKI MARKETING
Rusmir Isak banner

Posljedice pandemije

Plakalo ističe da će sve to biti stavljeno po strani, i najvjerovatnije da će se Njemačka administracija baviti medicinskim i ekonomskim posljedicama nakon pandemije COVID-19.

– Interesantno je da gospođa Merkel kao kancelarka Njemačke ima iskustvo s obzirom da je Njemačka zadnji put 2008. godine predsjedavala Vijećem EU i upravo u tom kritičnom momentu je pao Ustav EU, ali Merkel je izvojevala da se usvoji Lisabonski sporazum koji je jedna vrsta samoga ustava EU – naglasio je Plakalo.

POLITIČKI MARKETING
A19C0ACA 5A41 413B 9B35 318122A57EA5

Konkretne aktivnosti

Generalni sekretar Evropskog pokreta očekuje da će se taj odnos bazirati na borbu protiv posljedica pandemije, a kada je u pitanju odnos prema Bosni i Hercegovini smatra da ne smijemo biti previše optimistični.

– Mnoge reforme će čekati na svoje implementiranje i procesi u kojima smo mi uključeni. Zagrebački samit koji je bio u maju poslao je poruke da je BiH dio Europske zajednice, međutim, još uvijek ćemo morati sačekati konkretne aktivnosti – naveo je Plakalo. 

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
POLITIČKI MARKETING
072 Mirza Husetic 1

Istakao je da neće biti značajnijih pomaka što se tiče BiH ni u narednih šest mjeseci kada Njemačka bude predsjedavala Europskom unijom, ali ni nakon toga kada će Evropskom unijom predsjedavati manje zemlje.  

Avaz


Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
  • 6
    Shares
POLITIČKI MARKETING
072 Kenan Aida
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

5C469C74 8C17 4B98 BDF1 9CFAAF69C4F6