1636059807 2021 11 03T130642Z 1828711366 RC20NQ90LE2T RTRMADP 3 CLIMATE UN 750x500 1
AUTOR: H.D.
DATUM: stu 15, 2021 @ 8:30
KATEGORIJA: Svijet / Vijesti
FIXGEHALT

Poruka iz Glasgowa je jasna- zajedno ćemo uspjeti ili propasti. Napeti pregovori i dogovor pun kompromisa postignuti su u produžecima, a unatoč tome što su neke stvari promijenjene, poput većeg financiranja najugroženijih, smanjivanja krčenja šuma te emisije metana, dug je put ka cilju održavanja živim plana zagrijavanja zemlje za 1,5 stupnjeva celzijevih do kraja 21 stoljeća.

NER FIT

Ukoliko bi se ostvarilo sve iz Glasgowa zemlja bi se zagrijala za 2.4 stupnja što za mnoge dijelove svijeta znači kraj života kakvog poznaju. Plan B često postoji ali ne postoji Planet B.

“Ako samo mogu poručiti svim delegatima ispirčavam se delegatima zbog načina na koji se proces odvio. Razumijem duboko razočaranje ali kao što ste primijetili važno je da zaštitimo ovaj dogovor” rekao je kroz suze Alok Sharma, predsjednk COP26 nakon postignutog dogovora zemalja.

Politika je teža od fizike, rekao bi Albert Einstein. Ovi su teški pregovori ostavili gorak okus mnogima, a zakoni fizike i prirode podređeni su politici. Istina, trenutak jest povijesni: smanjenje korištenja ugljena prvi je puta u globalnom sporazumu. No jedna riječ učinila je razliku.

Tekst se nastavlja nakon reklame

“U ime Marshallovih otoka želim da u zapisnik uđe naše duboko razočaranje promjenom retorike o ugljenu od “postupno ukidanje” na “postupno smanjivanje” rekla je Tina Stege, klimatska izaslanica Marshallovih otoka.

Mali igrači ne kriju nezadovoljostvo i zabrinutost unatoč povećanju financijske pomoći najugroženijima  sa 100 na 500 milijardi dolara do 2025. – no ipak se pitaju kakav svijet ostavljaju djeci i unucima.

Najveće iznenađenje ovog summita je američko – kineska Deklaracija: dva najveća zagađivača uglikovim dioksidom spremni su raditi skupa. Iako je pred njima još dug put, američki stav je – nikad nismo bili bliži uspjehu:

“Sada, mogli biste se počešati po glavi i pomisliti da preuveličavam, no smatram da nije tako. Rezultat onoga što se ovdje dogodilo među nacijama koje nikada nisu niti razmatrale staviti riječ ugljen jest upravo ta riječ u planu gdje će i ostati- unatoč teškim pregovorima koji su se odvili.” rekao je američki pregovarač John Kerry.

Kina oprezno naglašava, zemlje u razvoju ne mogu pratiti uvijek ni tempo ni financije.

Došlo je do napretka u pogledu prilagodbe i novčanih sredstava, što već dugo brine zemlje u razvoju. Ali ruku na srce napredak je daleko od dovoljnoga.

Visoki ciljevi postavljeni su u Glasgowu. No vidjet ćemo hoće li se zemlje članice ispoštovati ono što su obećale. Prvi test slijedi za godinu dana u Glasgowu.

LIDER