Plan EP BiH: Nužno povećanje cijena struje i za domaćinstva

JP Elektroprivreda BiH d d Sarajevo 696x387 1
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Elektroprivreda BiH ove godine očekuje operativne prihode od milijardu i 76 miliona KM i dobit prije poreza od 13,1 milion maraka.

Ovo se navodi u revidiranom planu poslovanja za period 2021-2023. koji će se naći na Skupštini dioničara 30. decembra.

Očekivana proizvodnja za ovu godinu je 6.655 GWh. Za naredne dvije godine očekuje se pad proizvodnje na 6.037 GWh i 5.843 GWh.

Također se očekuje pad operativnih prihoda na milijardu i 8 miliona u 2022. te milijardu i jedn milion u 2023.

Dobit prije poreza bi, s druge strane, trebala rasti na 27 miliona pa na 30,9 miliona KM.

U dokumentu se govori i o povećanju cijena u budućem periodu.

Bitno je kupce i javnost uvjeriti da je postepeno povećanje prodajnih cijena energije, naročito za domaćinstva, uzimajući u obzir troškove proizvodnje i tržišne okolnosti, nužno ako želimo na duži rok računati na domaće izvore električne energije koji će biti cjenovno, okolinski i klimatski prihvatljiviji od postojećih. Izvjesno je da će u narednih 4-5 godina biti uvedeno plaćanje taksi ili nekih drugih srodnih naknada na CO2 emisije iz termoelektrana na prostoru BiH, a na Državi i EP BiH je da se izbore da to bude postepeno i uz što manje troškove. Sa druge strane, Bosna i Hercegovina i EP BiH moraju pokazati i dokazati spremnost da redukuju emisije CO2 shodno globalnim trendovima, a što će biti konkretizirano kroz Nacionalni energetski i klimatski plan BiH (NECP BiH) koji je u pripremi – stoji u dokumentu.