Portal 072info

Planeti prijeti apokalipsa: Užas star milione godina prijeti kompletnom čovječanstvu

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Iz Sibira nije nezamislivo da vrebaju i velike boginje, bubonska kuga. Studija ruskih naučnika iz 2011. upozorava da nam usljed klimatskih promjena na takav način moguće prijeti sva sila smrtonosnih zaraza iz 18. i 19. vijeka. Pa i ranije.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

U 1890-ima Sibirom su se širile velike boginje koje su tada pobile čak 40 posto stanovništva jednog grada na rijeci Kolyma koja danas počinje ispirati svoje donedavno zaleđene obale na kojima su u permafrost zakopane žrtve bolesti.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Naučnici iz Novosibirska u 90-ima su ispitivali ostatke ljudi iz kamenog doba u Gornjem Altaju. Testirali su i tijela iz 19. vijeka i na njima karakteristične tragove velikih boginja, te fragmente DNK smrtonosnog virusa.

U studiji iz 2005. NASA je uspješno vratila u život bakteriju koja je na Aljasci bila zamrznuta 32.000 godina. Tada su tamo još živjeli vunasti mamuti. Dvije godine poslije naučnici je uspjelo u život vratiti bakteriju staru osam miliona godina iz glečera u dolini Beacon and Mullins na Antarktici.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

U istoj studiji bakterija je pronađena kako se oslobađa iz leda starog 100.000 godina. E, da, i Antarktik se na jednom svom dijelu, također, ubrzano otapa.

Tetanus, botulizam, što se tiče bakterija, u stanju su preživjeti zahvaljujući svojim sporama. 2014. naučnici su pronašli virus koji se otopio iz permafrosta starog 30.000 godina. Riječ je bila o tako velikim virusima da su se mogli vidjeti običnim mikroskopom.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Istog trenutka postali su zarazni. Srećom, pa je ispalo da napadaju samo jednostanične organizme, amebe. Najblesavije od svega je to što za povratak opasnih mikroorganizama iz historije ili i prahistorije nisu neophodne niti klimatske promjene.

Dovoljno je već to što se Sibir i Aljaska, Arktik uopće, sve brže rudno iscrpljuju, što se kroz njihovu površinu i dubine buše rudnici i traži nafta. Odjednom više nije nemoguće da zakačimo kakvu infekciju koja je prije desetaka hiljada godina ubijala, naprimjer, neandertalce.

Claverie je 2014. otkrio herpes iz prethistorije. NASA je 2017. u kristalima iz Kristalne pećine u Meksiku pronašla bakterije stare od 10 do 50 hiljada godina koje su bile zarobljene u kristalima minerala selenita.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

I čim su se oslobodile, odmah su se stale razmnožavati. U pećini Lechuguilla u Novom Meksiku na dubini od 300 metara naučnici su otkrili bakterije koji se tamo nalaze već četiri miliona godina. Vodi je da bi samo prodrla do njih potrebno čak 10.000 godina. A opet se dogodilo da su ti mikrobi, otkriveni 2016., ispalo je, otporni na čak 70 posto poznatih antibiotika, čak i na neke koje se smatra “posljednjim sredstvima protiv infekcija”.

Autor: Avaz.ba/BBC


Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME