Portal 072info

Planinarski pogled sa Bobovca za Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Udruženje za razvoj i podršku planinarstva i sportskog turizma “VEDRO” iz Zenice realizovalo je svoj Masovni planinarsko-historijski izlet na Bobovac, čime smo, na dostojan i simboličan način, obilježili Dan nezavisnosti naše domovine Bosne i Hercegovine.

U koloni je učestvovao 131 učesnik i učesnica iz Zenice, Kaknja, Sarajeva, Zavidovića, Travnika, Bugojna, Mostara i Beča (Austrija). Značaj ovom izletu dao je podatak da preko 70% učesnika ovog izleta nikada nisu bili na Bobovcu, što je bio motiv više da im Udruženje ponudi što sadržajniji izlet.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Počeli smo sa obilaskom Kraljeve Sutjeske, i to dvora Grgurevo, Dusper kuće, te džamije Mehmeda II El-Fatiha, a nakon toga, kanjonom Bukovice, kolona se uputila prelijepom kraljevskom stazom do Bobovca, udaljenog 6 km. Po dolasku na Crkvicu, plato Mauzoleja bosanskih kraljeva, kolonu je dočekao ručak u aranžmanu Seoskog domaćinstva “Ibrišimović” i Udruženja “Čuvari bosanske krune Bobovac” iz obližnjeg sela Mijakovići. Po svjedočenju prisutnih mještana, kolona “VEDRA” oborila je sve rekorde posjete kad su u pitanju organizovane posjete planinara Bobovcu. Dio učesnika je iskoristio priliku i posjetio Mauzolej bosanskih kraljeva i osmatračnicu Vis, odakle se pruža prelijep pogled na cijelu klisuru rijeke Bukovice i okolna sela Mijakoviće, Dragoviće, Juse, Kopijare, Borovicu i Poljane. Nakon historijskog časa, kolona se uputila suprotnim smjerom niz rijeku Bukovicu do Kraljeve Sutjeske. Učesnici nisu krili oduševljenje organizacijom, realizacijom, ambijentom, turom i viđenim.

Zdravstveni bilten je ostao besprijekoran. Zahvaljujemo se stanicama Gorske službe spašavanja Zenica i Kakanj na pruženoj pomoći u realizaciji ovog izleta. Podsjećamo zainteresovane da 22. marta počinje naš najveći projekat “Zenički horizonti”, etapom Istok. Do tada, VEDRO!

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

vedro.ba


Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME