Planirate do Makarske? Donosimo detaljne cijene i usporedbu s prošlom godinom

Planirate do Makarske? Donosimo detaljne cijene i usporedbu s prošlom godinom

Možda su natpisi regionalnih i evropskih medija prepuni informacija o vrtoglavim cijenama u pojedinim dijelovima Hrvatske, no, Bosanci i Hercegovci još uvijek rado biraju Makarsku rivijeru kao destinaciju za ljetni odmor. Pokazuje to i zvanična statistika prema kojoj su gosti iz BiH peti po redu posjetitelji u Makarskoj. Tako su, prema posljednjim podacima, u junu 2023. godine ostvarili 30.380 dolazaka i 134.306 noćenja. Stoga, za sve one zainteresovane čiji će se dolazak možda tek upisati – evo cijena koje uz obalu Makarske bilježimo u julu.

Pa krenimo od onog osnovnog – od osvježenja.

Za litar flaširane vode u radnjama izdvojit ćete i do 1.9 eura (približno 3,7 KM), za crnu kafu uz obalu najmanje 1.7 eura (oko 3,3 KM), a za čašu sa nasjeckanim voćem uz plažu 3.5 eura (blizu 7 KM).

Kada su u pitanju alkoholna pića – za pola litra domaćeg točenog piva dat ćete 4 eura – što je približno 8 KM i predstavlja veliku razliku u odnosu na cijene u BiH, dok će se ljubitelji koktela naći pred još težim ‘izazovom’, s obzirom da se Mojito u nekoliko objekata cijeni na čak 8.5 eura (16,6 KM), a približno 16 konvertibilnih maraka koštat će vas i čaša Aperola.

N1

U jednom od omiljenih ljetovališta Bosanaca i Hercegovaca i hrana košta više u odnosu na većinu turističkih lokacija u njihovoj zemlji.

Tako je porcija pilećeg filea u restoranima uz glavnu šetnicu na cijeni od oko 13 eura (nešto više o 25 KM), porcija ćevapa također košta oko 13 eura, pica margarita na skoro svim mjestima koštat će vas više od 8 eura (16 KM), a još više izdvojit ćete za špagete bolognese.

Ukoliko se pak odlučite na brzinski zalogaj uz šetnju, usputni komad pice na pojedinim mjestima vas može koštati i do 3.5 eura (blizu 7 KM), a većina turista, ali i domaćih – ove godine se žali i na cijene sladoleda. Tako ćete za jednu kuglu u Makarskoj platiti između 2 i 2 i pol eura, što je skoro 5 konvertibilnih maraka.

Oni koji umjesto šetnje preferiraju izležavanje, za ležaljku će izdvojiti 10 eura (20 KM), a za suncobran upola toliko.

N1

A kako je bilo prošlog ljeta?

Za ugodno izležavanje u ovom gradiću prošle godine se, podsjetimo, izdvajalo oko 13 KM dnevno.

Blagi porast cijena evidentan je i kada je u pitanju hrana, pa je tako sladoled prošle godine košta približno 3 KM, a jeftiniji su bili i sendviči, pice i hamburgeri – za koje ćete na većini mjesta ove godine izdvajati oko dvadesetak KM.


N1

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS