Portal 072info

Planirate u Hrvatsku na more? Idite krajem juna ili u avgustu

Iz hrvatskog Državnog hidrometeorološkog zavoda objavili su proteklih dana zatrpani pitanjima o tome kakvo nas vrijeme očekuje preko ljeta, pa su preko svoje web stranice objavili deteljnu prognozu za juni, juli i avgust.

Ukoliko ste planirali u Hrvatsku na more, evo vremenske prognoze koja vam može pomoći u planiranju kada uzeti godišnji o krenuti na odmor.

Za područje Hrvatske očekuje se ljeto uglavnom toplije od prosjeka i to u sva tri ljetna mjeseca (juni, juli i avgust). To su pokazale analize dostupnog prognostičkog materijala iz mnogih evropskih i svjetskih centara za dugoročnu prognozu vremena obzirom da se se srednja tromjesečna temperatura za područje Hrvatske predviđa višom od klimatološkog srednjaka ili najmanje oko njega uz veliku vjerovatnost ostvarenja prognoze.

Veće pozitivno odstupanje, dakle toplije, moguće je u drugoj polovini juna i na kopnu i na moru, te u avgustu, ponajprije u Dalmaciji. Svakako valja imati na umu da, iako se očekuje iznadprosječno toplo ljeto, ne znači da neće biti kraćih hladnijih razdoblja, kada je moguća temperatura niža od uobičajene!

Tokom ovog ljeta očekuje se da će biti uobičajeno kišno, dakle s količinom oborine uglavnom oko prosjeka. Sudeći prema ovoj prognozi, na Jadran bi najbolje bilo otići krajem juna ili u avgustu…

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box