Plašimo li se istine: Pravilo je da popis stanovništva bude svakih deset godina, ali ne i u BiH

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Popis stanovništva jedan je od najvažnijih alata za prikupljanje podataka o demografskim, socijalnim i ekonomskim karakteristikama stanovništva jedne zemlje, gdje nam ti podaci daju okvirnu sliku za donošenje odluka u mnogim područjima.

Popis nam omogućuje prikupljanje podataka o broju ljudi, njihovoj dobi, spolu, obrazovanju, zaposlenosti, prihodima, jeziku, vjerskoj pripadnosti i drugim važnim sociodemografskim obilježjima.

Ti podaci su veoma važni za procjenu potreba i resursa u zajednici, te za planiranje razvojnih programa i projekata koji će pomoći u poboljšanju kvalitete života stanovništva.

Svima je jasno da BiH ima složen politički sistem i da u takvom okruženju, donošenje odluka i provedba programa i projekata može biti izazovna.

Stalni politički sukobi i neslaganja konstantno dovode do kašnjenja i problema u provođenju važnih inicijativa, uključujući i popis stanovništva, pa se i sada već može reći da je skoro nemoguće da će popis biti ove godine, a jasno je da je trebao da bude.

Formirana radna grupa

Iz Agencije za statistiku BiH za Klix.ba poručuju da su formirali radnu grupu koja je uradila prijedlog teksta Zakona o popisu stanovništva.

“Agencija za statistiku BiH je u skladu sa zaključkom sa 25. sjednice Vijeća ministara BiH formirala radnu grupu koja je uradila prijedlog teksta Zakona o popisu stanovništva i dostavila ga entitetskim zavodima na mišljenje”, rekli su.

Istakli su da su sve tri statističke institucije u BiH utvrdile da se prijedlog Zakona o popisu ne može finalizirati bez jasno utvrđenih elemenata.

“Sve statističke institucije (Agencija za statistiku BiH, Federalni zavod za statistiku i Republički zavod za statistiku RS) su utvrdile da se prijedlog Zakona o popisu stanovništva ne može finalizirati bez jasno utvrđenih ključnih elemenata i drugih bitnih pojedinosti (datum početka popisa, popisna pitanja, budžet, mape popisnih krugova, metodoloških i organizacionih dokumenata, nabavke IT opreme, provođenja pilot popisa i drugih pojedinosti)”, navode.

Čekaju se nadležni

Dodaju, da je osim toga, za realizaciju navedenih aktivnosti potrebno da se, pored statističkih, uključe i druge relevantne državne i entitetske institucije.

Za kraj nam govore, što se tiče samog termina popisa stanovništva, da će Agencija za statistiku BiH postupiti u skladu sa članom 8. Zakona o statistici BiH.

“Kada državni organi budu smatrali neophodnim, Agencija će koordinirati planiranje, vođenje i objavljivanje rezultata popisa stanovništva i domaćinstava BiH, u skladu sa Općim okvirnim sporazumom za mir u BiH uključujući i Anekse 7. i 10. Sporazuma”, zaključili su.

Neprovođenje popisa će imati negativne posljedice za našu zemlju i društvo u cjelini, a nepouzdanost analiza koje se temelje na statistikama od prije 10 godina dovoditi će mnoge do pogrešnih zaključaka.

Prema riječima stručnjaka, naša država ima jedan od najstarijih popisa stanovništva u Evropi. Zato, statističko pravilo je da popis stanovništva bude svakih deset godina, ali u BiH, izgleda još ne.

Klix.ba