Portal 072info

Plašite li se da će vam tehnologija oduzeti radna mjesta? Evo koja su ‘ugrožena’ !

Ekonomisti imaju podijeljena mišljena kada je riječ o tome kakvu prijetnju radnim mjestima predstavljaju roboti i nove tehnologije. Neki u njima vide opasnu prijetnju, drugi pak misle da bi to mogla biti prijetnja tek krajem ovog stoljeća.

Ekonomistica Amy Webb tvrdi pak da će  najmanje osam ciljnih skupina i radnih mjesta biti ugroženo tehnologijom znatno ranije. Ona je svoje razmišljanje predstavila u Los Angelesu.

Radnici na prozorima za plaćanje cestarine i blagajnici u trgovinama

Tehnologija mobilnog plaćanja je u usponu. Vremenom će još više napredovati i raširiti se. Za rad na tim mjestima uskoro neće uopšte biti potrebna ‘ljudska ruka’.

Istraživači trga

Brojna preduzeća već sad raspolažu sa veoma jakim ‘oružjem’ za oglašavanje s kojim se dosta bolje prilagode svojim kupcima. Nove tehnologije proučavaju ponašanje i promjene navika kod potrošača i mnogo bolje ih na taj način procjenjuju koja je politika oglašavanja najprimjernija. Oglasne agencije bi mogle raditi tako s dosta manjim brojem ljudi.

Korisničke službe

Mnoga preduzeća su službe za korisnike već davno preselili u Indiju jer je jeftinija radna snaga, nove tehnologije bi mogle ‘ubiti’ još preostala radna mjesta. IBM-ov superračunar Watson može već danas da zamijeni cijeli odjel za korisnike nekog većeg preduzeća.

Radnici u fabrikama

Roboti su već zamijenili dio radnika u tvornicama, u budućnosti će takvih primjera biti još više. Roboti postaju jeftiniji, djeluju brže, bez umora, više su učinkoviti.

Financijski sektor

Novčane transakcije već odavno se odvijaju uz pomoć tehnologije. Po drugoj strani radnike u bankama uskoro nećemo ni trebati. Već nekoliko godina korisnici interneta mogu plaćati račune i obavljati brojne druge radnje zbog kojih ne moraju ići u banku.

Novinari

Zbog interneta su se promijenili kasični mediji, tako se mogu promijeniti i ‘klasični’ novinari. Vijesti će vremenom pisati robot uz pomoć algoritma i same će se objavljivati na internetu bez ljudske pomoći.

Telefonske službe

Većina ljudi već sada ne upotrebljava stacionarne telefone. To znači fa će se promijeniti i klasične telefonske službe ili će ih čak i ukinuti vremenom.

Podijelite članak