Plata će biti, ali državni službenici najavljuju štrajk

Screenshot 1 30
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Odluka o privremenom finansiranju institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza BiH za 2021. godinu, za period od jula do septembra, ističe za 20-ak dana. Za posljednje tromjesečje tekuće godine Odluka o privremenom finansiranju je spremna, a čeka se Vijeće ministara BiH, koje se ne sastaje zbog blokade rada dogovorene u NSRS-u.

Iz kabineta Vjekoslava Bevande, dopredsjedavajućeg i ministra finansija i trezora BiH, ističu da je Odluka o privremenom finansiranju za četvrti kvartal pripremljena i dostavljena Generalnom sekretarijatu VM-a u zakonski predviđenom roku.

Zajednički projekat

Salih Karčić, predsjednik Samostalnog sindikata državnih službenika i zaposlenika u institucijama BiH, kaže nam da je više od 22 hiljade osoba zaposleno u državnim institucijama.

Ne možemo komentarisati i tumačiti dalje korake, Ministarstvo je završilo svoje obaveze u skladu sa zakonom, poruka je iz kabineta dopredsjedavajućeg Bevande

– Zahvaljujući privremenom finansiranju protekla tri kvartala, svi dobijamo platu, međutim, zahvaljujući istom tom finansiranju i parlamentarci i članovi VM-a dobijaju platu. U slučaju neproduženja, neusvajanja odluke, neće biti plata i moja je procjena da se to neće desiti. Mi kao Sindikat, nevezano za Odluku, pripremamo proteste, štrajk, jer nama je ključni kolektivni ugovor koji neće niko da potpiše, a mi smo jedina država u Evropi koja nema takav ugovor između poslodavca i uposlenika državne uprave. Tome dajemo značaj, poručuje Karčić.

Uvjeren je da će do kraja septembra biti usvojen da li budžet za 2021. ili Odluka o privremenom finansiranju, te napominje da državni službenici i uposlenici više od deset godina nisu imali povećanje plata.

– Tu je na snazi projekat urušavanja državnih institucija i mi to trpimo, a na fin način pokušavamo da upozorimo. Međutim, moramo izlaziti na proteste da obavijestimo javnost da se urušavaju državne institucije. Jer tu nema kraja, naš poslodavac, VM, nas ne uvažava, a vjerujem pola ministara ni ne zna da postoji Sindikat. Mi smo njima kolateralna šteta visoke politike, poručuje Karčić, te dodaje da je cilj takvog ponašanja jačanje entiteta.

Naglašava da ih odluka o privremenom finansiranju ne uzbuđuje puno, uzevši u obzir da se prema tom sistemu često funkcioniše.

– Kao Sindikat tu ne možemo ništa posebno utjecati, niti želimo da izlazimo na polje politike i da se sa našim poslodavcem obračunavamo oko političkih stvari. Samo ukazujemo javnosti da smo mi 20 do 30 posto manje plaćeni nego državni službenici i uposlenici na nižim nivoima. Pisali smo ambasadama, OHR-u, jer je to očito zajednički projekat, niko ne reaguje, govori Karčić.

Otimanje prava

Dodaje da Sindikat nije u mogućnosti da promijeni političko stanje u BiH.

– A mi niti ćemo rušiti, niti ćemo ih moliti da nam daju ono što nam po zakonu pripada, poručuje predsjednik Sindikata, te najavljuje da je Odluka o štrajku prije mjesec dostavljena VM-u, ali da čekaju pravi trenutak, tačnije kada svi budu na radnim mjestima.

U Službi za informisanje Vijeća ministara nemaju informaciju o zakazivanju naredne sjednice, a iz kabineta predsjedavajućeg Zorana Tegeltije nema ni komentara

Ramo Rustemović, predsjednik Sindikata Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, ističe da je održan sastanak reprezentativnog Sindikata na kojem je konstatovano da su problemi kronični.

– Problem privremenog finansiranja je tu, odluke ima, pa nema. Šta će se desiti poslije isteka roka, ne znamo. I kad imamo redovno donesen budžet, kojeg ne pamtim kada je bilo, mi smo na minimumu kada se tiče naše platne osnovice. U Agenciji ne samo da imamo problem sa platama već imamo konstantan odliv stručnih ljudi. Prije mjesec su četiri osobe otišle u zasluženu penziju, a ne možemo te pozicije zanoviti, jer to nisu nova zapošljavanja, zato što VM ne radi, ne donosi odluke. Sve skupa gledano, ja sam vrlo skeptičan, ne znam da li će doći do nekog poboljšanja, ističe Rustemović, dodajući da su u Agenciji zaposlene 103 osobe.

Naglašava da dijele sudbinu državnih službenika, ali su ujedno i dohodovna agencija, jer novac zarađuju na tržištu.

– Kada govorimo o protestima, slijedit ćemo politiku reprezentativnog sindikata. Odgovorno tvrdim da imamo hladni štrajk godinama, a razočaralo nas je da političari i ne znaju da postoje sindikati, nisu se uopće bavili tim problemima, poručuje Rustemović.

Ističe da prava moraju nažalost otimati, jer im se ne daje ono što im zakonom pripada.

– Naravno da smo ljuti. Oni za svoj nerad dobijaju novac, mi novac koji zarađujemo na tržištu, ne možemo imati na raspolaganju i stalno nam se nešto odgađa i u nekim krugovima prijeti. Ne volim kad stanje ovako miruje, stanje beznađa, nečinjenja, poručuje Rustemović.

Podsjeća da je Agencija u službi očuvanja pacijenata i svakog stanovnika BiH.

– Agencija je agencija pacijenata, a ne agencija sindikata ili politika. Bili bismo sretni da funkcionišemo kao sve normalne agencije, jer smo puni struke. Za nas je štrajk trebao biti jučer. Ništa ne znači što ćemo i dobiti privremeno finansiranje, jer nemamo razvoja, ulaganja, edukacija, iako imamo svoje pare. Šta nam znači solidarisanje, nema od toga ništa dok se neko ozbiljno ne pozabavi institucijama, pogotovo onim koje su u službi zdravlja, zaključuje Rustemović.

Dragan Krvavac, predsjednik Saveza sindikata policijskih organa u BiH, naglašava da se neusvajanje budžeta ne događa prvi put, ali da se uvijek nađe neki izlaz.

– Institucije ne smiju doći u pitanje kad je riječ o finansiranju i ne mislim da će doći do takve blokade. A ako i kada dođe, onda ćemo razmišljati u drugom smjeru. U okviru tri agencije koje zastupam, ima 4.000 i nešto zaposlenih, poručuje Krvavac.

Mišljenja je da će do kraja septembra biti usvojena potrebna odluka, jer bi u suprotnom nastao potpuni haos, a podsjeća da Sindikat traži vraćanje osnovice plata kakva je bila 2008. godina.

– Koliko je jaka policija, toliko je jaka država. Imam osjećaj da gospoda ne želi državnu policiju, a iz kojih razloga, ne znam. Ovo su presudni trenuci za policiju, neko mora i odgovarati. Pandemija je tu, umirali smo i obolijevali, a o problemima unutar sigurnosnog sektora uopće se ne priča, naglašava Krvavac.

Dodaje da ih nikada niko nije pozvao na razgovore, niti se oglasio, bilo da se radi o vladajućoj koaliciji ili opoziciji.

– Vidite kolika su njihova primanja, a policajac ima 899 KM, zaključuje Krvavac.

Ostaje nada

Edin Kahrimanović, predsjednik Sindikata SIPA, naglašava da su ugrožena primanja velikog broja ljudi, te da uposlenici o ovome problemu ne govore, jer ne mogu utjecati na rješenje.

– Sve muči u podsvijesti, ali se nadamo pozitivnom ishodu. Niko ne želi da komentariše političku situaciju, jer se mi i ne bismo smjeli upuštati u takve stvari kao policijski službenici. Političari nas nisu kontaktirali i to se rijetko dešava, ističe Kahrimanović, koji smatra da sa protestom treba sačekati.

– Najugroženiji su upravo uposlenici, jer žive sa 650 KM i sada zamislite da im uzmete i tih 650 KM. Svi zaposlenici, većina od 80 do 90 posto, u institucijama imaju platu od 650 KM. Ostaje nam da se nadamo da će pokrenuti dijalog, konačno sjesti za isti stol i početi donositi odluke, barem one od vitalnog značaja za sve uposlene i državu, zaključuje Kahrimanović.