Plate su nam od 750 do 800 KM, eto kako živimo

Rudari pred kapijom334
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Predsjednik sindikata rudara Rudnika mrkog uglja Zenica Elvedin Avdić, gostujući u emisiji BHT1 uživo najavio je za danas u Sarajevu proteste Samostalnog sindikata radnika rudnika Federacije BiH. Riječ je o mirnom okupljanju članova iz svih sedam sindikalnih organizacija, članica Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH, pod sloganom “Ne nepravednom i nehumanom restruktuisanju rudnika uglja u sastavu Koncerna Elektroprivreda Bosne i Hercegovine”.

“Kod nas su sad plate kod NK radnika od 750 do 800 maraka i to je jasan pokazatelj kakva nam je država i u kakvom stanju mi rudari živimo. Mi počinjemo danas sa protestima pa dokle ćemo doći, to ćemo vidjeti”, poručuje Avdić.

On je prije više od dva mjeseca štrajkao glađu sa ostalim komoratima RMU Zenica, kada su, između ostalog, tražili da se radnicima izmire dugovanja, isplate plate i topli obrok, te da se odblokira račun “Stare jame”.

“Kod nas nažalost ne može bez tih drastičnih mjera. I opet na kraju krajeva nas prevare i slažu. Mi smo tada štrajkali za deblokadu računa za naše penzionere koji nisu još otišli u zasluženu penziju”, kazao je Avdić.

Kako je naveo, na Upravnom odboru Sindikata radnika rudnika Federacije BiH jučer su donesene neke bitne odluke.

“Te odluke ćemo sutra iščitati pred zgradom Vlade FBiH. Ne bih sada o tome”, rekao je.

Avdić je komentirao izjave službenika Elektroprivrede BiH koji poručuju da rudnici moraju da se transformiraju ili da se zatvore, zbog čega bi najmanje 2.500 rudara ostalo bez posla.

“Oni to govore i plaše rudare s time. Mi smo imali 1.470 rudara u Rudniku Zenica. Sad trenutno 1.190 radnika Rudnik Zenica broji. Zbunjuju ovaj napaćeni narod i rudare. Samo to i znaju. Ali neće im ići za rukom tako. Evo ja im predlažem, neka prestanu uplaćivati doprinose Elektroprivredi tri godine, neka uplaćuju rudarima”, kaže Avdić.

Iz Vlade Federacije, kako kaže, takođe nema odgovora.

“Oni ne kažu ništa. Oni šute i šalju nam dokumente. Na jednom od sastanaka gdje su bili prisutni naši članovi sindikata, premijer je poručio telefonski da će oni krenuti od Rudnika Bile jer tu ima najmanje ljudi da nam pokažu da oni nemaju milosti. Oni su nama davno pokazali da nemaju milosti ni prema kome, ne samo prema rudarima”, rezigniran je Avdić.

“Oni nemaju ni stida ni obraza. Na sastanku 6. aprila savjetnici premijera Fadila Novalića nama nude da nam uplate staž na minimalac. Pa nismo mi 10 godina ležali kod kuće, da firma nije radila pa da nam to nude. Mi smo krvavo zaradili, i ja sam do juče bio rudar, i mi se toga odreći nećemo. Ako treba, porodice ćemo izvesti na ulice. Nek’ je i pandemija, nek’ je sve  mi nemamo kud”, rekao je Elvedin Avdić, predsjednik sindikata rudara Rudnika mrkog uglja Zenica, u emisiji BHT1 uživo.