Portal 072info

PLATE U BiH PET PUTA MANJE NEGO U EU Zanatlije odlaze jer zarađuju kudikamo lošije od kolega u Evropi

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Dok zanatlije iz metalske industrije u BiH, u najboljem slučaju, mjesečno mogu da zarade 1.000 maraka, plata njihovih kolega u Austriji kreće se oko 2.300, a oni najsposobniji i najstručniji majstori mogu da zarade i do 3.000 eura.

S druge strane, plate pekara kod nas kreću se oko 850-950 KM, za razliku od zarada radnika koji se u Austriji bave ovim poslom, a koje iznose oko 1.300 eura.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Generalni sekretar Sindikata za proizvodnju u Beču Toni Steinmetz nedavno je izjavio da radnici u metalskoj industriji u Austriji imaju plate i do 3.000 eura.

– Mi imamo 114 kolektivnih ugovora. Najlošije su plaćeni pekari i mlinari. Oni imaju oko 1.300 eura mjesečnu platu. U metalskom sektoru je to drugačije. Kvalifikovani radnici, koji su završili zanat, imaju platu oko 2.300, a pravi majstori i do 3.000 eura mesečno. Smatramo da sistem treba mijenjati jer trebate dostići barem 70 posto prosjeka naših plata, jer tako će BiH sačuvati radna mjesta. Više plate osiguravaju i kvalitet rada – ističe Steinmetz.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Međutim, poslodavci širom BiH, zbog sve izraženijeg problema odlaska radne snage u inostranstvo, muku muče kako da zadrže postojeće, te pronađu nove radnike. Dodatnu glavobolju zadaju im strani poslodavci koji zaposlenima u BiH nude pogodnosti za koje su naši radnici zaboravili i da postoje i kojima je teško odoljeti.

U konkursima na internet oglašivačima praktično traže sve vrste zanatlija – električare, zavarivače, montere stolarije, vodoinstalatere, keramičare, tesare, zidare, vozače, kuhare.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Pored finih plata i stalnog radnog odnosa, strani poslodavci potencijalnim radnicima nude stimulacije, regres, božićnice, plaćanje svakog prekovremenog sata. Gotovo postaje praksa da su u ponudi i besplatna hrana i smeštaj, plaćeni putni troškovi, svakih par sedmica nekoliko dana odmora.

U Savezu sindikata RS naglašavaju da, uz aktuelne plate zanatlija i, generalno, uslove pod kojima rade u RS, ponuda stranih poslodavaca znači još masovniji odlazak radnika ovog profila, piše Srpskainfo.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

– Pomenuta zanimanja kod nas su u prosjeku plaćena oko 600 KM. Međutim, bez plate od oko 1.000-1.200 KM u ovoj djelatnosti, ni najmanje ne možemo da računamo na to da će ljudi ostajati ovde. Još kad se u obzir uzmu sve pogodnosti koje nude strani poslodavci, jasno je da ćemo zanatlije tražiti svećom i plaćati suvim zlatom, ali će biti kasno – naglašava potpredsednik ovog saveza za privredu Tane Peulić.

Podijelite članak
  • 80
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME