Platforma Twitch tužila dvojicu korisnika zbog širenja mržnje i homofobnih sadržaja

Screenshot 1 49
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
Preuzimanje tekstova dozvoljeno uz obavezno navođenje i linkanje izvora “072info”.

Streaming platforma Twitch podnije je tužbu protiv dva korisnika za koje se utvrdilo da su organizovano širili homofobične sadržaje prema drugim streamerima na ovoj platformi.

Iako nisu objavljeni tačni identiteti napadača, Twitch je saopćio kako su njihovi pseudonimi CruzzControl i CreatineOverdose te da se vjeruje kako osobe dolaze s područja Evrope.

“Širili su rasističke, seksističke i homofobične poruke i sadržaje na platformi”, naveli su iz Twitcha.

Kako je saopćeno, ovo je samo početak aktivnosti Twitcha na suzbijanu govora mržnje na ovoj platformi. Trenutno, postoje brojni nalozi preko kojih osobe organiziraju tzv. “racije mržne” u kojima putem lažnih naloga preplavljuju chatove streamera i na njim šire klevete, ali i prijetnje.

Twitch se s ovim problem suočava već nekoliko mjeseci, ali je situacija eskalirala u augustu kada su streameri zbog govora mržnje pokrenulo jednodnevni bojkot platforme koristeći oznaku #ADayOffTwitch u znak protesta protiv širenja govora mržnje, ali i kao znak nezadovoljstva radom Twitch platforme.

Akcija streamera je i uspjela s obzirom da je Twitch samo za jedan dan zabilježio veliki pad gledanosti.

Nakon toga, kompanija je obećala korisnicima implementaciju novih sigurnosnih mjera kako bi se riješio govor mržnje. Twitch je nakon bojkota otvoreno priznao kako imaju problem s lažnim nalozima i govorom mržnje te da korisnici koji se bave ovakvim aktivnostima konstantno mijenjaju način rada kako bi onemogućili reakciju kompanije.

“Iako smo zabranili hiljade računa tokom proteklih sedmica, oni nastavljaju aktivno raditi na promociji govora mržnje. Nadamo se da će ova tužba rasvijetliti identitet pojedinaca koji stoje iza napada te da ćemo tako otkriti i alate koje koriste kako bismo u budućnosti donijeli pravovremene odluke”, saopćili su iz kompanije.