Plavi baloni u Zenici: Roditelji djece s autizmom žive život pun poteškoća

Današnjem druženju prisustvovali su roditelji djece s autizmom koji su s građanima podijelili svakodnevna iskustva i poteškoće s kojima se susreću samo zato što su njihova djeca “drugačija”.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Damir Oruč je otac dvojice sretnih dječaka s autizmom, sedmogodišnjeg Amara i šestogodišnjeg Emina. Istakao je kako imaju mnogo problema, ali da je sve lakše kada prihvate to da moraju s tim živjeti.

“Djeca s autizmom imaju i mali izbor terapija, a kada trebaju krenuti u školu imamo nove probleme. Po zakonu moje dijete u školi mora imati asistenta u nastavi, a to je finansijski teško izvodivo ili ako je finansijski izvodivo, nema asistenata. Veliki su i troškovi pomagala i terapija. Roditelji djece s autizmom planiraju osnovati udruženje kako bismo lakše dobijali sredstva, ali zbog svih obaveza, ne stižemo detalje privesti kraju”, kazao je Oruč.

Dodao je kako su problemi djece s autizmom isti i u Tuzli, Sarajevu, Zagrebu i Beogradu, a njima je ipak najbitnije da su prihvaćeni u društvu.

“Nisam imao problem s nerazumijevanjem u društvu. Prvo sam ja prihvatio da je to tako, iako je na početku bilo teško, ali kada prihvatite da imate problem i da se s tim morate nositi, sve vam je lakše pa i kako će drugi to prihvatiti”, dodao je Oruč.

Autizam je vrlo složen biološki razvojni poremećaj mozga, a glavne karakteristike su slaba ili nikakva socijalna interakcija i komunikacija te ograničeni i ponavljajući obrasci ponašanja.

Cilj obilježavanja ovog dana je prenijeti poruku o potrebi prebacivanja fokusa sa “svjesnosti” na “prihvatanje” autizma te promicanja daljnjeg uključivanja u društvo, kao i podizanje svijesti javnosti. Ideja je da se prenese pozitivna i optimistična poruka o autizmu, a kampanja će poticati socijalni model invaliditeta i imati snažan pravno utemeljen pristup, podsjećajući na prava zapisana u UN-ovoj Konvenciji o pravima osoba s invaliditetom.

Predsjednik Udruženja Svijet u slikama Bojan Radić je rekao kako društvo svake godine sve više prihvata djecu s autizmom u društvu te da im rado pomažu.

“Autizam se kod nas dijagnosticira za sat vremena, a potrebno je puno više vremena i testova da bi se dijagnosticirao kod djeteta. Najbitnije je da napredujemo i širimo svijest o autizmu u društvu. U našem udruženju imamo 15 stručnjaka koji su potrebni djetetu za razvoj cjelokupne ličnosti, a ne samo segment po segment. Broj djece s autizmom se povećava, a do 2025. godine prognoze govore da ćemo imati omjer 1:2 djece s poteškoćama u razvoju u odnosu na onu bez poteškoća”, izjavio je Radić te dodao da tome uveliko doprinosi isključenost djece iz društva zbog sve veće upotrebe tehnologije, a manje društvene aktivnosti.

Na kraju razgovora Radić je istakao da su roditelji ključ uspješne rehabilitacije djece, ali i one osobe koje prve trebaju primijetiti poteškoće u razvoju svoje djece.

“Često se roditeljima govori da je normalno da dijete ne priča u prvoj godini, da sačekaju još neko vrijeme, zbog čega ne odlaze na savjetovanja. Dijete u prvoj godini mora govoriti i prepoznavati neke stvari u okruženju. Ako se to ne ostvari, roditelji moraju tražiti savjete stručnjaka i tako pomoći i sebi i djeci”, zaključio je Radić.

Klix.ba