Screenshot 4 18
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
Kurbani 2021

Samoizolacija, rad od kuće i lockdowni mogu ostaviti ozbiljne psihičke posljedice, a građani BiH nisu iznimka. Prema posljednjem izvještaju pomoć i savjetovanje putem Plavog telefona potražilo je preko 20 hiljada ljudi.

“Plavi telefon” je savjetodavna linija za djecu i mlade, koju je pokrenulo Udruženja “Nova generacija” iz Banjaluke 2013. godine. Linija nudi mogućnost besplatnog psihološkog savjetovanja za sve građane Bosne i Hercegovine kojima je potrebna pomoć i podrška kako bi prevazišli probleme s kojima se suočavaju.

“Djeca i odrasli najčešće su se obraćali zbog problema sa mentalnim zdravljem, a teme o kojima su pričali su depresija, usamljenost, strah i anksioznost te suicidalnost.” saopšteno je iz Udruženja “Nova generacija”.

Od uspostavljanja linije zaprimljeno je preko 26.500 poziva. Samo tokom 2021. godine Plavi telefon je pozvalo preko pet hiljada ljudi, a na 300 poziva je odgovoreno putem mail i chat savjetovanja.

S druge stranje, ograničenje kretanja, izolacija, gubitak prihoda, visok nivo stresa i anksioznosti povećala su vjerovatnoću da građani budu izloženi različitim oblicima nasilja.

“Obraćali su nam se i zbog tema nasilja i zlostavljanja pri čemu je najzastupljenije emocionalno i fizičko nasilje. Važno je napomenuti i da je u 2021. godini bilo ukupno 13 prijava sumnji na nasilje nad djecom, što je duplo više u odnosu na čitavu prethodnu godinu. Najveći broj prijava odnosio se na nasilje u porodice, ali imali smo i prijava sumnji na nasilje i uznemiravanje putem interneta”

U okviru kampanje kreirana su tri video uratka kojim žele da ohrabre djecu, ali i odrasle osobe da potraže pomoć i podršku.

“Želimo da znaju da nisu sami, da ne moraju trpiti nasilje i da postoji mjesto gdje se mogu obratiti za pomoć. Naš tim savjetnika je dostupan svakim radnim danom od 09 do 22 časa, putem besplatnog broja 080 05 03 05 ili putem četa ili e-maila na stranici www.plavitelefon.ba”, navodi se u saopštenju.

Prilikom zvanja nije potrebno ostavljati lične podatke, a pozivi su besplatni bez obzira na mrežu iz koje ih osobe pozivaju. Aktivnosti koje sprovodi “Plavi telefon” dio su regionalnog projekata ” Ublažavanje socio-ekonomskog uticaja COVID-19 na djecu na prostoru Zapadnog Balkana i Turske”, kojeg finansira Europska unija i UNICEF Bosna i Hercegovina.