PLAVOOKI MOGU DA POPIJU VIŠE ALKOHOLA: Boja očiju određuje i prag bola!

PLAVOOKI MOGU DA POPIJU VIŠE ALKOHOLA: Boja očiju određuje i prag bola!

Istraživanje u Pitsburgu je pokazalo da plavooke i zelenooke pripadnice nežnijeg pola manje osjećaju bol prilikom porođaja u odnosu na žene sa crnim i smeđim očima.

Oči nisu samo ogledalo duše. Njihova boja pokazuje koliki prag bola određena osoba može da podnese, ali i ko je za koje sportove talentovan, ustanovili su naučnici sa Univerziteta u Pitsburgu.
Obavljeno istraživanje je pokazalo da plavooke i zelenooke pripadnice nežnijeg pola manje osjećaju bol prilikom porođaja u odnosu na žene sa crnim i smeđim očima. Zanimljivo je i da su plavookim osobama potrebne vijeće količine alkohola da bi se napile, u poređenju sa osobama smeđih i crnih očiju.

Odgovor zašto je to tako naučnici su pronašli u genima. Tvrde da postoji 12 različitih kombinacija gena koji daju određenu boju očima. Istovremeno, ti geni utiču i na neka druga dešavanja u organizmu. Pa tako, primjera radi, melanin koji utiče da nečije oči budu tamnije, istovremeno ubrzava reakcije u mozgu, zbog čega je tamnooka osoba osjetljivija na alkohol.

Dokazali su i da osobe sa tamnim očima, zbog karakterističnih kombinacija gena postižu bolje rezultate u sportovima kao što je bejzbol, dok su plavooki bolji u aktivnostima gdje je neophodno planiranje, kao što je igranje golfa.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica