Plazma i čips su srpski, baš kao i Kosovo i Metohija

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Milan Minja Savanović, poslanika Kluba za pravdu i red u Narodnoj skupštini Republike Srpske govorio je u utorak 6. juna u Narodnoj skupštini Republike Srpske o Kosovu i Metohiji.

Govorio je vrlo nadahnuto, toliko nadahnuto da činjenice nisu bile važne, a evo šta je pored ostalog rekao…

“…Ja mislim da mi trebamo da bojkotujemo, sav srpski narod treba da bojkotuje, šiptarske proizvode, koji se nalaze sve više na našim rafama, našim marketima i mi to uredno kupujemo, dok oni u međuvremenu strašno bojkotuju našu Plazmu, naš čips. Prikazuju ga na najmonstruoznije načine, kako to ne treba da se kupuje. Naša dva najveća brenda bojkotuju i oni će istrajati u tome jer su složni”.

A onda je dodao: “Mi imamo spomenike na Kosovu i Metohiji, prijatelji su već pričali ovdje, imamo crkvu, ja ne znam koliko ljudi znaju taj podatak, imamo crkvu Kozme i Damjana u Orahovcu, crkva, odnosno manastir Zočište, koja je čak po zadnjim arheološkim istraživanjima, čak, između 3. i 4. vijeka. Vi samo kad spomenete 3. i 4. vijek jel traba išta više da se spomene? Jel uopšte treba da se priča čije je Kosovo i Metohija? Jel’ smije da se zaboravi Metohija? Ne smije, naravno. To je nedopustivo….”

Hajde malo da činjenično protresemo ovo što je poslanik Minja rekao.

Prvo mi nije jasno od kud poslaniku Savanovići ideja da su Plazma i Čips “naši” valjda srpski brendovi?

Istina, plazma se pravi u fabrici Bambi u Požarevcu, ali su osnovnu recepturu odavno maznuli od Italijana, Čips je nastao u Americi. Fabrika Bambi je trenutno u vlasništvu Koka Kole HBC, a Požarevac se nalazi u Srbiji.

Što se tiče čipsa, tu je situacija još složenija. Postoji nekoliko vrsta čipseva u Srbiji i nije nam jasno na koji je tačno poslanik mislio? Dva najpoznatija su Marbo i Čačanski čips.

Marbo čips je u vlasništvu kompanije Pepsi. Nekad je bila fabrika čipsa kod Laktaša, ali nekad bilo sad se spominjalo. Čačanski čips iz Srbije u Bosnu i Hercegovinu uvozi, pazi sad, firma Union Foods iz Čitluka.
Kao što vidimo poslanik Minja ima problem sa prisvojnim zamjenicama naši i njihovi, ali i sa elementarnom logikom?

U udžbeniku “Priroda i društvo” za 5. razred osnovne škole na strani 219. piše da su Južni Sloveni na Balkan došli krajem VI i početkom VII vijeka i samim tim preci Srba nisu mogli napraviti bilo koju crkvu na Kosovu i Metohiji, ni u 3. ni u 4. vijeku.

U knjizi za djecu nazvanom “Stari Sloveni” koji je napisao Radivoj Radić, a izdao “Kreativni centar” u poglavlju “Hristijanizacija Srba” na stani 31. piše “Prva hristijanizacija Srba usledila je po njihovom dolasku na Balkansko poluostrvo u vreme cara Iraklija. Pokazalo se, međutim, da ona nije uspela jer su se Srbi vratili paganstvu. Konačno su pokršteni za vladavine vizantijskog cara Vasilija I, u period od 867. godine do 874. godine.”

Ako je manastir Zočište izgrađen u 3. ili 4. vijeku sigurno ga nisu izgradili pokršteni Srbi.

Kao što vidimo poslanik Milan Minja Savanović ne zna elementarnu istoriju, a vidjeli smo da ima problem i sa neobavještenošću i logičkim zaključivanjem, što mu nije prepreka da, kako reče njegov kolega i poslanik Nebojša Vukanović, “nadahnuto” govori o Kosovu u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Patriotizam sve trpi, pogotovo u Narodnoj skupštini.

P.S. A što se tiče prijedloga poslanika Minje da se bojkotuju kosovski proizvodi ostaje nam samo da prestanemo slušati “monstruoznu” muziku Due Lipe i Rite Ore, jer ne znam šta drugo sebi da uskratimo.

Srđan Puhalo