Portal 072info

Plenković: Pelješki most gradit će se na hrvatskoj teritoriji

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je danas u Livnu da će Hrvatska graditi Pelješki most na svojoj teritoriji, da je to korisno i za BiH, posebno za Neum, te da je hrvatska Vlada na raspolaganju BiH da pojasni sve što je potrebno u vezi s tim.

On je danas na konferenciji za novinare u Livnu rekao da su sva pitanja u pogledu tehničkih gabarita godinama usaglašavana na stručnom nivou.

“Ako bilo šta treba pojasniti našim prijateljima u BiH, sve nadležne službe, od Vlade, Ministarstva inostranih i evropskih poslova, te ministarstva mora, prometa i infrastrukture će to napraviti”, naveo je Plenković.

On je dodao da je o značaju izgradnje tog mosta razgovarao telefonom sa predsjedavajućim Savjeta ministara Denisom Zvizdićem.

Plenković je naglasio da stalna podrška Hrvatske projektima Hrvata u BiH govori o bilateralnim i odnosima sa sunarodnicima.

On je rekao da Hrvatska, kao odgovorna država, želi da da podršku Hrvatima kao konstitutivnom, ravnopravnom narodu u BiH, kao i da razvija izvrsne odnose i unapređuje privrednu saradnju i politički dijalog te rješava neka otvorena pitanja.

Plenković je obećao da će pokušati da riješi pitanje prekategorizacije graničnih prelaza kod Livna da bi postali međunarodni granični prelaz, te najavio mogućnost povećanja podrške Hrvatima u BiH iz hrvatskog budžeta, ali u skladu sa mogućnostima, da bi Hrvati ostajali u toj zemlji, što je strateški interes Hrvatske.

On je na konferenciji za novinare istakao da je Hrvatska u protekle tri godine u obnovu strateških objekata u Livnu uložila oko šest miliona kuna /oko 808.000 evra/, dodavši da će u budućnosti nastojati da poveća ta sredstva.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović izjavio je da se u dogovoru sa Hrvatskom kroz posebnu demografsku strategiju žele ojačati Hrvati u BiH.

“Želimo posebno naglasiti izradu demografske strategije hrvatskog naroda koja će se raditi u Hrvatskoj, pri čemu će Hrvati zauzeti posebno mjesto kao konstitutivni narod u BiH. Sada treba promijeniti proces i jačati ambijent za normalan život tako da mladi ljudi ostaju da bi revitalizovali ovaj prostor”, zaključio je Čović.

Srna

Podijelite članak