Portal 072info

Ploče su ponovo u modi!

607_20131111163328_ploce

Ploče su ponovo tražene – u Britaniji je prodaja ploča 2013. godine najveća u toku posljednjih nekoliko decenija i iznosi oko 550.000 primjeraka!

Ploče su se posljednjih 20-ak godina mogle naći uglavnom u kućama zagriženih ljubitelja muzike. Pojavom CD-ova mnogi su se plašili da će one potpuno nestati iz upotrebe, međutim nedavno su doživjele “povratak na scenu”. Ploče su preživjele kasete, pa čak i CD-ove, te se i dalje prodaju u znatnijim količinama.

Prodaja u Velikoj Britaniji ove godine već je duplirana i iznosi 550 hiljada, sa nekim procjenama da bi do Božića mogla da dostigne 700 hiljada primjeraka! Ljudima koji su radili u fabrikama vinila svojevremeno je rečeno da potraže drugi posao, jer će ploče nestati sa pojavom CD-ova. Neki su, ipak, ostali i danas imaju pune ruke posla.

Nedavno istraživanje organizacije BPI, koja predstavlja britanske muzičke izdavačke kuće, pokazalo je da su ljudi stariji od 30 godina najbrojniji kupci ploča. Zahvaljujući talasu indie rock bendova, poput britanskog benda Arctic Monkeys nova generacija fanova pokrenula je povratak ploča na tržište. zdavačke kuće su shvatile da bi bila dobra ideja da možda izdaju neke singlove na pločama. To je zapravo bila vrsta promocije, ali činjenica da su fanovi pohrlili da ih kupe, bendovima se dopala.

Izdati ploču je neka vrsta ordena časti, kao dio mitologije oko rokenrola. To je udahnulo život u nešto što je bilo na ivici nestajanja – ističu muzičari.

Na vrhuncu slave EMI je u pogonu imao oko 100 mašina za pravljenje ploča. Fabrika vinila danas radi sa svega šest, ali pravi setove visokog kvaliteta. Na pločama se najčešće izdaje muzika “Beatlesa” – plavi, crveni i bijeli album. Tržište ploča i dalje je namijenjeno specifičnoj grupi mušterija, ali prodaja nije ni približna broju prodatih CD-ova.

Prodaja albuma na pločama u Velikoj Britaniji trenutno iznosi 0,8 posto ukupnog muzičkog tržišta, za razliku od prije šest godina, kada je iznosila tek 0,1 posto.

federalna.ba/Srna

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box