Plodno Cvilinsko polje: U Taibovom vrtu krompir kao rukometna lopta

17
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Penzioner Taib Brajlović može biti itekako zadovoljan ovogodišnjim urodom krompira u svom vrtu dok cijela Ustikolina žali što Cvilinsko polje, najvećim dijelom, nije obrađeno, jer bi s njegovih plodnih parcela cijeli BPK mogao osigurati zimnicu.

Ovako će Taibu biti dovoljno za kuću i djecu, jer krompir koji je zasijao u proljeće dostigao je veličinu rukometne lopte i teži gotovo kilogram.

– Kod mene je mali vrt, pa zasijem za svoje potrebe, a bit će i djeci i unučadima. Ja sam malo iznad Cvilina, nisam u samom polju. Koristio sam samo stajsko đubrivo, a inače je kod nas plodna zemlja, ilovača, koja zadržava vlagu, pa nijednom nisam navodnjavao. Uz sve to, ovo je bila dobra godina, s puno sunca, pa je rodilo ovako. U jednom krompiru što smo izvagali ima kilogram i 88 grama – kaže Taib Brajlović.

ČITAJ JOŠ:  Šef WHO-a Tedros dobio novi petogodišnji mandat

Prije rata radio je u zadruzi. Prodajući sjemenski materijal, puno toga je naučio, a danas je u penziji, boluje od astme, pa mu zrak na Drini, uz malo fizičke aktivnosti, više prija od Sarajeva.

– Nekada su bile osnovne organizacije kooperanata (OOK), pa je kod mene prije rata bilo 19 stručnjaka. Svaki je bio agronom, inžinjer ili nešto. Samo sam ih slušao, pa sam naučio dosta toga. Ovdje su se prodavala sjemena, ali i vršio otkup za Rusiju i druge zemlje. Cvilin je nekada bio poznat po žitaricama, ali danas ljudi to, uglavnom, rade za svoje potrebe – sjeća se Brajlović

ČITAJ JOŠ:  Iz Elektroprivrede prijete povećanjem cijene ako se puno građana počne grijati na struju
GODISNJICA
MARKETING