Po 200 KM za socijalno ugrožene u KS koji su zaraženi koronom ili su se oporavili

novac marke 100 KM 1 810x504 1 696x373 1

Vlada Kantona Sarajevo, na prijedlog Ministarstva za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS, donijela je Odluku o donošenju programa podrške osobama u stanju socijalne potrebe u KS koja su zaražena koronavirusom ili su ga prebolovala, s ciljem ublažavanja socio-ekonomskih posljedica izazvanih pandemijom u 2021.godini.

Odluka je donesena u skladu sa članom 14. Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica i uštedama u Kantonu Sarajevo, Programom rada Ministarstva i zaključcima Skupštine KS od 15. marta 2021. godine.

– Programom je predviđeno da lica koja ostvaruju pravo na novčanu naknadu za pomoć i njegu od strane drugog lica ili pravo na novčanu naknadu za vrijeme čekanja na zaposlenje po osnovu osposobljavanja za život i rad, a koja su zaražena virusom SARS-CoV-2, odnosno koja su prebolovala bolest COVID-19 imaju pravo na novčanu naknadu u iznosu od 200 KM, koja se može dodijeliti jednom u 2021. godini – istakla je resorna ministrica Ivana Prvulović.

Postupak ostvarivanja prava na novčanu naknadu vodit će Kantonalni centar za socijalni rad, a naknadu će isplaćivati Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS.

Pozivaju se svi građani na koje se odnosi ova odluka da se jave nadležnoj općinskoj službi za socijalni rad, prema mjestu svog prebivališta.

IZVORAvaz
Prethodni članakPolicija usmrtila 13-godišnjeg dječaka
Sljedeći članakApple mijenja Siri, kako će sada zvučati?