Po broju transplantacija u BiH statistika je porazna

Operacija sala
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Udruženje dijaliziranih i transplantiranih bolesnika FBiH (UDIT FBiH) upozorava da je po broju transplantacija u Bosni i Hercegovini statistika porazna, a liste čekanje bile bi sigurno i duže kad bi pacijenti imali nadu da će jednog dana biti transplantirani u svojoj državi.

“Nažalost Bosna i Hercegovina nije se dobro snašla nakon proglašenja pandemije, početkom 2020. godine. Više od godinu i pol dana smo čekali na prvu transplantaciju, koja se dogodila 21. jula 2021. u UKC Tuzla. Nakon toga smo imali još jednu u 9. mjesecu te nedavno tri transplantacije od preminule osobe. Dakle u posljednjih 20 mjeseci samo pet transplantacija, što je nedopustivo malo. Broj pacijenata na dijalizi u BiH je oko 3.000, a trećina (dakle oko 1.000) bi ih mogla biti transplantirana”, navodi se.

ČITAJ JOŠ:  Analgetik 50 puta jači od heroina je nova opasnost u BiH i svijetu

Kako naglašavaju u povodu Europskog dana darivanja organa i transplantacije ‘zastojem transplantacijskog procesa u BiH direktno smo utjecali na razvoj transplantacijskog turizma u inozemstvu posebno u Republici Turskoj, gdje naši pacijenti traže spas’.

Kako se navodi u saopćenju za javnost, na listama čekanja u FBiH trenutno je oko 270 pacijenta za bubreg te 20-ak za srce i jetru.

“Lista bi sigurno bila duža kad bi pacijenti imali nadu da će jednog dana biti transplantirani u svojoj državi. Ovako, prisiljeni su prikupljati novac i tražiti spas izvan granica BiH, što se hitno mora promijeniti”, navodi se.

ČITAJ JOŠ:  CNN-ova ekipa pod teškom vatrom: Vozilo im je bilo uništeno, jedva su se udaljili s mjesta

UDIT FBiH obilježit će, samostalno i u suradnji s Donorskom mrežom u BiH, raznim aktivnostima 9. oktobar – Evropski dan darivanja organa i transplantacije.

Slogan Evropskog dana darivanja i transplantaciju organa za 2021. je “Samo reci DA” – “Neka ljudi znaju da ste donor“, a cilj je podići svijest o darivanju organa, tkiva i stanica te važnost da osobe iskažu stavove i želje svojim porodicama i prijateljima.

“Ovom prigodom Evropska uprava za kvalitetu lijekova i zdravstvenu skrb (EDQM) Vijeća Europe vodi internetsku kampanju (#JustSayYesEODD). Jedan donor može spasiti do osam života, darivanjem organa, i spasiti ili poboljšati kvalitetu više od 100 života donacijom tkiva. U 2020. godini u Evropi je izvršeno 35.529 transplantacija organa, a 43.183 nova pacijenta dodano je na listu čekanja. To jasno pokazuje da postoji nedostatak raspoloživih organa, zapravo je uvijek veća potražnja od ponude organa za transplantaciju”, ističe se.

ČITAJ JOŠ:  Evo kakvo nas vrijeme očekuje danas

UDIT FBiH i putem saopćenja za javnost želi potaknuti odgovorne u BiH da ‘napokon počnu da rade svoj posao, da bi bilo što više transplantacija tj. što više spašenih života’.

GODISNJICA
MARKETING