Portal 072info

Po nalogu vrha SDA Čaušević dao Oruču certifikat da kinesku robu prodaje kao bh. proizvod

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Bihaćka industrija rashladnih uređaja (BIRA) obustavila je proizvodnju, a 173 radnika ostala su bez radnih mjesta, zbog toga što je, prema svemu sudeći, većinski vlasnik nekad perspektivne kompanije, Selver Oruč, ostao bez političke podrške vrha Stranke demokratske akcije (SDA), piše bh. novinska agencija Patria (NAP).

Prema iskazima koje je Kemal Čaušević, bivši direktor Uprave za indirektno oporezivanje BiH ove godine dao Tužilaštvu BiH, lično je, putem svojih podređenih, Oruču omogućio izvoz rashladnih uređaja u zemlje regiona ali i dalje. Radilo se o kineskoj robi, koja je u BiH gotovo pa samo prepakivana, ali ipak plasirana kao bh. proizvod, pod brendom BIRA, što je Oruču donosilo enorman profit.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Evropsko tržište

Za ugled BiH to je predstavljalo veliki rizik na evropskom tržištu, no uprkos riziku, sama pozicija Čauševića na mjestu prvog čovjeka UIO, u jednom trenutku je uslovljena izdavanjem nelegalnih obrazaca za Oruča i njegovu BIRA-u.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Nakon što je Oruč ostao bez političke podrške vrha SDA, a izvoz kineske robe ugrožen, sam nije bio u stanju ponovo pokrenuti održivu proizvodnju, što je dovelo do urušavanja jedine bh. kompanije za proizvodnju rashladnih uređaja, a više od 170 radnika je ostalo bez posla.

Lagan, ali nelegalan izvoz kineske robe iz BiH pod brendom BIRA trajao je sve do 2008. godine. Izvoz je doveden u pitanje nakon što je BIRA-in konkurent Gorenje počelo problematizirati porijeklo BIRA-inih proizvoda na tržištu sedam zemalja, na koje je BIRA izvozila, na prvom mjestu Srbije, Crne Gore, Makedonije, Moldavije…

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

No, UIO na čelu sa Čauševićem, a na zahtjev političkih mentora, ponovo je lažirala izvještaje u korist BIRA-e.

Patria donosi i iskaz Čauševića, koji je u septembru ove godine dao u Tužilaštvu BiH, a koji jasno potvrđuje da je većinski vlasnik BIRA-e Oruč proteklih godina pozitivno poslovao samo jer se bavio nezakonitim radnjama i to uz podršku vodećih političkih partija u zemlji. 

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Sastanak sa Terzićem

– Negdje 2004. godine prije nego što će Uprava (za indirekno oporezivanje BiH) zaživjeti u punom kapacitetu tadašnji predsjedavajući Vijeća ministara Adnan Terzić zamolio me da „Robotu“ nešto pomognem. Obzirom da sam bio u velikim obavezama, ignorisao sam taj zahtjev – ispričao je Čaušević istražiteljima Tužilaštva BiH.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Do sastanka između njega i predstavnika BIRA-e doći će nekoliko mjeseci kasnije, na ponovno insistiranje samog vrha SDA. Čauševiću je rečeno da je Oruč veliki donator SDA i čovjek koji je uvijek na usluzi.

– Ovaj sastanak se dogodio u zgradi Regionalnog centra Sarajevo u Đoke Mazalića br. 5. Primio sam direktora BIRA-e Faruka Hadžipašića i Sajmu, sestru Selvera Oruča, vlasnika Robot komerca (većinski vlasnik BIRA-e). Rekli su mi da na zalihama imaju  rahsladnih uređaja, odnosno frižidera, u vrijednosti od oko četiri miliona KM, ali ne mogu da ih izvezu jer nemaju potvrdu da se radi o bh. proizvodu, a tu potvrdu ne mogu dobiti zato što se i ne radi o bh. proizvodu. Rashladni uređaji su samo sklapani u BiH, a najveći broj dijelova potječe iz Kine, i zbog toga ne mogu dobiti potvrdu, odnosno EUR1 obrazac, koji bi ih po automatizmu oslobodio od plaćanja carine u zemljama u kojima bi prodavali rashladne uređaje – kazao je Čaušević.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Čaušević je iz više izvora dobio potvrdu da BIRA ne može kinesku robu ni u kojem slučaju prodavati kao domaći proizvod, no autoritetom i prijateljskim vezama u Upravi kao i Ministarstvu vanjske trgovine i ekomskih odnosa uspio je za BIRU isposlovati EUR1 certifikat.

– Ja sam tada istinski mislio da radim dobro za BiH jer u ovim radnjama nema nikakve štete za BiH u finansijskom smislu. Evidentno je da je na ovaj način Oruč ostvario enormnu dobit, jer je njegov proizvod oslobođen ulaznih carinskih dadžbina u zemljama u koje izvozi – rekao je, između ostalog, Čaušević.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Objasnio je da je posebno dalo značaj Oručevoj dobiti u tom momentu pitanje same prethodne privatizacije BIRA-e. Oruč je u BIRA-i zatekao određeni broj gotovih rashladnih uređaja koji su bili na stanju, a koje je dobio za male novce. Čak je, priznao je Čaušević, Oruč i za te proizvode dobio potvrdu da se radi o bh. proizvodu, iako sam nije učestvovao u njihovoj proizvodnji.

POKLONIO STAN U SARAJEVU

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Kemal Čaušević smijenjen je sa pozicije direktora Uprave za indirektno oporezivanje krajem februara 2011. godine, nakon čega je poljuljano i poslovanje BIRA-e iz UIO, piše Patria.

Čaušević je priznao i to da je naknadno saznao kako je zbog ovog EUR obrasca koji je nezakonito Uprava na čijem je bio čelu dodijelila BIRA-i, Oruč zauzvart počastio stanom u Centru Sarajeva jednog visokog funkcionera SDA. 

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME