Po obliku i čvrstoći noktiju možete otkriti da li imate neku bolest

Nokti na rukama puno su više od podloge za nanošenje laka. Oni su dobar pokazatelj da li je s tijelom sve u redu ili postoje zdravstveni problemi za koje još ne znate.

 

Stručnjaci kažu kako su nokti odraz našeg zdravlja i po tome kako izgledaju mogu se razotkriti neki zdravstveni problemi. Ali, ne treba na svaku promjenu reagirati burno, nokti znaju promijeniti izgled i zbog stresa, ali i godina. Nokti ponekad prestanu rasti, recimo, ako se tijelo bori s nekom bolešću, infekcijom itd. Inače, zdravi nokti imaju glatku površinu, čvrsti su, nemaju neravnina i jednake su boje.

Ovo su promjene na njima koje pokazuju da sa zdravljem nešto nije u redu:
Promjenili su boju – prirodna boja noktiju je ružičasta, ali ako im je površina bijela, to može ukazivati na ozbiljne zdravstvene probleme – bolesti jetre, probleme u radu srca, zatajenje bubrega ili dijabetes. Ponekad je bijela boja nokta povezana sa starošću. Žuti nokti koji sporo rastu mogu ukazivati na bolesti dišnog sustava, poput kroničnog bronhitisa, a mogu se povezati i s oticanjem ruku, piše Mayo Clinic, prenosi 24sata.hr.

Imaju udubljenje – vodoravno udubljenje pojavljuje se i kada nokti neko vrijeme ne rastu (kod ozljede ili bolesti). Ali, može nastati i ako se radi o nekontroliranom dijabetesu, kod bolesti perifernih krvnih žila ili ako je temperatura tijela jako povišena (kod upale pluća, šarlaha, ospica, zaušnjaka itd.). Takve linije ponekad su znak nedostatka cinka u tijelu.

Listaju se – moglo bi se raditi o poremećaju rada štitnjače, odnosno razina hormona u tijelu nije pravilna. Ponekad su nokti krhki ako su zahvaćeni gljivičnom infekcijom ili kod psorijaze. Zna se dogoditi da se listaju kao reakcija na neki kozmetički proizvod, neke lijekove…

Savijaju se prema van – zovu ih i “kašikica” noktima. Vrlo su mekani i rubovi im se izvijaju prema van. Ovakvi nokti mogu biti znak anemije ili nepravilnog rada jetre uzrokovanog hemokromatozom (tijelo apsorbira previše željeza iz hrane i nastaje njegov višak u tiijelu). Ovakvi nokti ponekad su povezani s bolestima srca i usporenim radom štitnjače.

Imaju rupice (puno malih udubina) – mogu signalizirati na bolesti vezivnog tkiva kao i na autoimunu bolest koja uzrokuje gubitak kose. Ovakve nokte često imaju ljudi koji boluju od psorijaze.

Imaju okomite brazde – to vrlo lako može biti znak da je u tijelu premalo željeza, ali ponekad su znak i artritisa. Ako uz brazde postoje i crvene linije na dnu nokta, tad se može raditi o lupusu (autoimunoj bolesti kod koje imunološki sistem postane hiperaktivan i napada zdravo tkivo).

Pojavile su se bijele tačkice – to može biti uzrokovano mjehurićima ispod noktiju ili povredama, ali i nedostatka cinka ili B vitamina.

Imaju smeđe ili crne linije – ovo ne treba nikako ignorirati jer crne linije na noktima mogu biti znak opasnog melanoma – vrste tumora koji zahvaća kožu, a rano otkrivanje spašava život. Ponekad su upozorenje da imate trihinelozu, a tamne pruge se mogu pojaviti i kao reakcija na neki antibiotik.

Prethodni članakPero Gudelj, čovjek od uspješnog biznisa: FIS otvara tri nova objekta u BiH, a opremit ćemo i hotele u Dubaiu…
Sljedeći članakDNEVNI HOROSKOP 10.05.2016.