Pobijedio koronavirus nakon 40 dana borbe: Nisam više isti čovjek

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Kruno Vlačić (61) iz Milića, koji je pobijedio virus korona nakon 40 dana borbe u Univerzitetskom kliničkom centru u Banjaluci, izjavio je Srni da je bio na ivici smrti i da mu je to najteži period u životu.

On je rekao da je u početku bio skeptičan i nije vjerovao da virus uopšte postoji, a pogotovo da je zaražen jer je od svih simptoma imao samo jaku glavobolju.

Vlačić je naveo da se javio ljekaru u Milićima 14. novembra prošle godine i da je za dva dana dospio u bolnicu u Zvornik, gdje su oba testa na virus bila negativna, a i pluća su bila dobro, što ga je ohrabrilo.

“Vratio sam se kući, a onda sam osjetio malaksalost, primio sam infuziju, bilo mi je lakše i mislio sam da je to grip, ali onda nastaju problemi sa disanjem i povišenom temperaturom”, prisjetio se Vlačić.

On se ponovo javio ljekarima u Milićima koji su mu izmjerili nivo kiseonika u tijelu, koji je bio samo 60 odsto, nakon čega su mu uključili kiseonik i uputili ga u bolnicu u Zvornik.

Prema njegovim riječima, ljekari u Zvorniku konstatovali su da kiseonik nije dovoljan i da ga moraju transportovati u Banjaluku.

“Od polaska iz Zvornika jedino čega se sjećam jeste da su doktori rekli da je malo pet boca kiseonika do Banjaluke i da moraju da obezbijede više i tu se gubim”, dodao je Vlačić.

Od 40 dana provedenih u bolnici, Vlačić je 20 dana bio na respiratoru u “vještačkom snu”, a kada se probudio pitao je ljekare gdje se nalazi i šta mu se desilo.

“Doktori su mi rekli da imam koronu i da sam bio u teškoj situaciji. Kući sam dovezen 28. decembra prošle godine i onda sam, da bih se brže oporavio, organizovao fizioterapeuta sa kojim sam 25 dana vježbao, da bih bar malo pokrenuo noge”, naveo je Vlačić.

On je dodao da je u toku bolesti izgubio 30 kilograma i da je do 1. februara bio potpuno nepokretan.

“Počeo sam da ustajem iz kreveta, malo po malo. I dalje mi je kretanje otežano, treba da mi se vrati mišićna masa. Nisam više isti čovjek, mada sebi dajem zadatke i pokušavam da se vratim u normalu, da radim”, rekao je Vlačić.

On je naveo da je danas svjestan posljedica, često “vraća film” i razmišlja kako je mogao da dobije virus.

“Anesteziolog mi je rekao da sam imao koronu želuca, crijeva i pluća, i da sam bio u bezizlaznoj situaciji. Postoji vjerovatnoća da sam se negdje kroz hranu zarazio, ali sada čovjek može samo da razmišlja”, dodao je Vlačić.

On je istakao da su ljekari na kovid odjeljenju pravi junaci, pomažu svim pacijentima, preživljavaju svaku situaciju s njima, u šta se uvjerio boraveći 40 dana u bolnici.

“Ovo je opasna bolest, ne boli te ništa, ali si mrtav čovjek, nestaje te. Treba ljudi da se paze, da budu odgovorni prema sebi, ali i drugima, treba poštovati epidemiološke mjere jer ovo je ozbiljno”, poručio je Vlačić.

On je rekao da još ima antitijela, te da će se vakcinisati kada mu zdravstveno stanje dozvoli.

GODISNJICA
MARKETING