Pobjedite svoju ljubomoru

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Ljubomora nikome nije niti privlačna niti simpatična, ali moramo da priznamo da smo svi, manje ili više ljubomorni. Ljubomora također nije ni ljubav, pa prema tome, ako ste ljubomorni morate da naučite da se borite sa njom i na kraju da se riješite ljubomore.

Ako ste u vezi sa ljubomornom osobom, obratite pažnju na svoje ponašanje, kako se sve ne bi pretvorilo u ružno i pretjerano zaštitničko ponašanje.

Sujeiry Gonzalez, ljubavni terapeut, savjetuje par načina kako da zaustavite ili ne postanete „ ljubomorno čudovište“ prije nego bude kasno.

1.     Brojite do deset

Ako ste vi ljubomorni i dođete u situaciju u kojoj vrlo brzo možete da izgubite kontrolu i smirenost, udahnite duboko i izdahnite te brojite do deset. To je odavno poznat oblik meditacije kojim ublažavamo tjeskobu i smirujemo se u svim situacijama, pa i u ljubomori.

2.     Razgovarajte sa partnerom

Osjećaje ljubomore važno je podjeliti sa partnerom prije nego se oni pretvore u izlive bijesa. Razgovarajte otvoreno zašto se osjećate ljubomorno ili zašto je partner ljubomoran. Možda postoji nešto što neko od vas osjeća a da toga nije ni svjestan. Sve je stvar kompromisa. Ali, naravno, o svim tim pitanjima raspravljajte nakon brojanja do deset.

3.     Pobjedite nesigurnost

Ljubomora je plod nesigurnosti. Postavite sami sebi pitanje zašto ste ugroženi. Zašto se partner osjeća ugroženo? Osjećate li da niste vrijedni nečije ljubavi? Upoređujete li se sa drugim ženama ili muškarcima?

Potražite odgovor na pitanje zašto ste nesigurni, a to isto treba da uradi i partner ako je sklon ljubomornim ispadima.

4.     Sagledajte situaciju iz druge perspektive

Kada ste ljubomorni, donosite zaključke na brzinu. Nije rijetkost da se neke stvari i preuveličaju. Mnogo puta ljubomora nastaje zbog nedostatka povjerenja ili sitnih laži iz prošlosti. Koliko puta ste poludjeli ako se parter nije javio na telefon? Šta prvo pomislite? Vjerovatno ćete u svojoj glavi izrežirati najgori mogući scenario.

Ali, umjesto da ga odmah proglasite varalicom, možda treba da razmislite. Vjerovatno trenutno ima mnogo obaveza i ne može da se javi.

5.     Možete li podnositi konstantno nasilje?

Ljubomora se vrlo brzo pretvara u kontrolu. Povjerenje kao da nestaje u par poteza, kao i vaša lična sloboda. A nakon toga, nije rijetkost da se ljubomora i kontrola pretvore u nasilje.

Ako se nalazite u vezi u kojoj osjećate psihičke ali i fizičke prijetnje ili strah da slučajno ne napravite pogrešan potez, za svaki slučaj tražite savjet prijatelja ili stručnu pomoć.