Portal 072info

Pobjegla iz ralja ISIL-a: Gledala sam kako žena jede svog sina

Vian Dakhil je poslanica u iračkom parlamentu i pripadnica jezidske etnokonfesionalne grupe Kurda. Poznata je kao glas jezidskih žena koje su uspjele da pobegnu iz ralja Islamske države.

U video-snimku, koji je objavio britanski “Indipendent”, govori o zločinima nad njima, a pre svijega o ženi koja nije znala da je pojela jednogodišnjeg sina.

– Jednu ženu su tri dana držali u ćeliji bez vode – prenosi Dahhil riječi jezidske zatočenice. Nakon toga su joj prvi put donijeli hranu: činiju pirinca s mesom – ispričala je ona.

Kada je završila s jelom, rekli su joj: “Skuhali smo tvog sina, upravo si ga pojela”.

Dok je pričala o tome, Dakhil nije mogla da zadrži suze.

Dakhil je jedina predstavnica Jezida u iračkom parlamentu, a postala je poznata širom svijeta 2014, kada je održala govor na plenarnoj sjednici.

– Gospodine predsjedniče, ubijaju nas pod parolom: ‘Nema drugog boga osim Allaha’. Naše žene prodaju na pijacama robova, nad Jezidima se sprovodi genocid. Istrebljuju nas, hoće da unište našu vjeru. Apelujem na Vašu ljudsku solidarnost, spasite nas’ – rekla je, nakon čega se srušila tako da su morali da su morali da je izvedu iz skupštinske sale.

Njen nastup i patnje desetine hiljada Jezida, koje je opkolila Islamska država u planinama Sindžara, presudno su uticali na odluku Baraca Obame da naredi vazdušne napade u ovoj oblasti.

Za svoje zalaganje 43-godišnja Dahil dobila je nagradu “Ana Politkovskaja” koja se dodjeljuje za zasluge ženama.

Podijelite članak