Portal 072info

Poboljšano opće stanje kvalitete zraka

Od petka ujutro u skladu sa snažnim prodorom zračne mase sa sjevera praćene padavinama došlo je do poboljšanja općeg stanja kvaliteta zraka u našoj zemlji.

Nakon epizode karakterisane izuzetno visokim koncentracijama sumpordioksida i lebdećih čestica u većim populacijskim, industrijskim i saobraćajnim centrima došao je lijep i prozračan vikend sa samo povremenim i mjestimičnim povišenim vrijednostima zagađujućih materija u zraku.

Nakon što su protekle sedmice na većini mjernih mjesta u Zenici i Tuzli i Sarajevu dolazilo do prekoračenja graničnih vrijednosti jučer su samo u Zenici mjerene povišene vrijednosti lebdećih čestica PM10, koje su se kretale do 80 mikrograma (dnevna granična vrijednost 50 mikrograma) po metru kubnom zraka.

Ove vrijednosti su ipak znatno niže od prošlosedmičnih.

Stabilizacijom atmosfere u narednim danima, nakon prestanka padavina vrlo brzo će se formirati uslovi za akumuliranje zagađujućih materija u zraku gradova naše zemlje u visokim koncentracijama, tim više što je saobraćaj dodatno usporen, a očekivani pad temperatura će usloviti pojačano loženje, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ) BiH.

sutra.ba

Podijelite članak