Portal 072info

Poboljšati uslove i sigurnost rada rudara

U povodu obilježavanja Dana rudara, 21. decembra, u Sarajevu je danas upriličena svečana sjednica Upravnog odbora (UO) Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH, s koje je upućen poziv nadležnima da nastave i intenziviraju aktivnosti na planu ulaganja u rudnike i poboljšanja uvjeta i sigurnosti rada komorata. Istaknuto je da se ovogodišnja proslava Dana rudara održava u sjeni nedavne rudarske nesreće u jami Raspotočje RMU “Zenica”, u kojoj je živote izgubilo pet, a povrijeđeno 29 rudara, te je i ovom prilikom potcrtana neophodnost solidariziranja s porodicama stradalih.

Sudionike svečanosti pozdravio je predsjednik Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH Sinan Husić, pozivajući prisutne da nikada ne zaborave članove porodica kolega rudara koji su izgubili živote, kao ni one koji su pretrpjeli traume u spomenutoj rudarskoj nesreći. Istaknuo je da su u međuvremenu započete aktivnosti na osiguranju odgovarajuće rudarske opreme poput novog širokog čela, mašina za izradu jamskih prostorija i lokomotiva za transport opreme, te kamiona/dempera, bagera kašikara. Rekao je da te aktivnosti treba nastaviti i intenzivirati. Husić je podsjetio na inicijativu kojom se traži da se dio cijene električne energije, odnosno prihoda po tom osnovu usmjeri za potrebe rudnika, a u vezi sa čime bi se uskoro trebao izjasniti i Parlament FBiH.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Ocijenio je da su rudnici svojevrsni “barometar” stanja u državi, naglašavajući da rudari ne traže milostinju, nego samo ono što su zaradili i što im objektivno pripada. Predsjednik sindikata rudara osvrnuo se i na Zakon o radu, odnosno najavljene izmjene u toj oblasti, uz ocjenu da je neprihvatljivo da se pritom ne nudi mogućnost kolektivnog pregovaranja, utvrđivanja najniže cijene rada, niti status rada na neodređeno vrijeme. Na svečanoj sjednici je pročitano i pismo podrške federalnog premijera Nermina Nikšića, u kojem se ističu mjere i aktivnosti koje su u međuvremenu poduzete i na  kojima treba insistirati i ubuduće, a koje se odnose na sigurnost rudara i poboljšanje uvjeta rada.

Nikšić u pismu, uz čestitke u povodu Dana rudara, poziva sve nadležne organe i menadžmente rudnika da posvete maksimalnu pažnju sigurnosti radnika, podsjećajući, istovremeno, na teške posljedice rudarske nesreće u jami Raspotočje u kojoj je pet komorata izgubilo živote. Priznanja su uručena i sedmorici bivših članova UO Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH za istaknuti doprinos u osnivanju i profiliranju koncepta i rada ove sindikalne organizacije.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Bhrt.ba

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME