Pobrić: Nije tačno da BiH pripada samo imovina koja je predmet sukcesije, na potezu je državni parlament

U posljednje vrijeme iz bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska stižu poruke kako Bosni i Hercegovini može pripasti samo ona imovina koja je predmet sukcesije i ništa više.

Sve ostalo pripalo bi entitetima čime bi, opasan je i lukav plan velikosrpskih ideologa, BiH postala prazna ljuštura. Jer kakva je to država bez imovine? Izvođač tih radova na terenu je predsjednik RS-a Milorad Dodik koji upornim nastojanjima da progura neustavni zakon o imovini pokušava obesmisliti državu BiH.

– Svi koji tvrde da je pitanje imovine BiH riješeno sukcesijom nisu u pravu. Moraju znati da samo zakon koji treba da donese Parlamentarna skupština BiH može regulisati to pitanje.

Šta to znači? Tim zakonskim aktom bilo bi određena procedura i kriteriji prema kojima bi BiH mogla dati na korištenje određenu državnu imovinu entitetima, ali i nižim nivoima vlasti – izjavio je za Faktor Nurko Pobrić, profesor ustavnog prava i ističe:

– To se ne odnosi samo na imovinu koju je BiH dobila sukcesijom, što se podrazumijeva samo po sebi, već i ostalu imovinu. Nažalost, zakon nije na vidiku i do tada će trajati pokušaji da se prisvoji državna imovina.

Faktor