Screenshot 5 1 8


AUTOR:
Portal 072info

DATUM:

Većina ljudi voli palačinke, a ovog puta smo odabrali one koje su drugačije od onih na koje smo navikli, a uz to i hranjivije.
Razlog toj hranjivosti je heljda koja je osim toga i izuzetno zdrava.

Stoga, u nastavku teksta pažljivo pročitajte šta vam je potrebno od sastojaka, odlučite se za slatku ili slanu verziju i požurite u kuhinju obradovati sebe i svoje najdraže ovim specijalitetom.

Sastojci:

250 g heljdinog brašna

10 g soli

2 jajeta

600 ml filtrirane vode

2 kašičice maslinovog ulja

Način pripreme:

Pomiješajte brašno, so i jaja, pa polako sipajte vodu kako biste dobili ujednačenu smjesu. Nakon toga dodajte maslinovo ulje. Zagrijte tavu ili aparat za palačinke i podmažite sa malo ulja ili putera.

Polako razlijte smjesu po dnu, sačekajte da krene da se odvaja sa strane, pa je okrenite da se zapeče i sa druge strane. Nastavite dok ne iskoristite čitavu smjesu, nafilujte po ukusu i uživajte.

Ukoliko ste palačinke pripremili dan ranije i želite ih servirati tople, prvo ih nafilujte po želji, naprimjer sirom, a zatim poredajte na tavu da se lijepo zagriju. Budite kreativni, igrajte se sastojcima, a neke od najboljih kombinacija su one sa mesom, sirom, jajima ili gljivama. Prijatno!