Počela berba ranih trešanja u Turskoj

Podijelite vijest

Prva berba ranih trešanja na zapadu Turske na aukciji je prodata po cijeni od 400 lira (60 dolara) po kilogramu, javlja Anadolu Agency (AA).

Počela je berba na plantažama u Sancaklibozkoyu, mjestu koje uzgaja prve rane trešnje u Turskoj i šire.

Berači su prvu berbu trešnje “Cristobaline” iznijeli na ulicu i na malom skupu prodali po aukcijskoj cijeni od po 400 lira.

Vlasnik plantaže Metin Koyuncu za AA je kazao da je prodao 30 kilograma i da se očekuje izuzetno rodna godina kada je u pitanju berba trešnje.

“Prvu berbu predstavljamo na lokalnoj svečanosti i prodajemo aukcijski. Prošle godine je to bilo 250 lira po kilogramu. Ali naravno da ta cijena neće ostati”, kazao je Koyuncu.

Trgovac Ibrahim Bodur kazao je da su cijene prve berbe simbolične i da je cilj da se ohrabre proizvođači i berači pred početak sezone.

Muhtar Kadir Dalgin, također vlasnik plantaže trešanja, kazao je da je sezona berbe trešnje zvanično počela 16. aprila, a da je prošle godine to bilo nešto ranije.

U distriktu Sehzadeler plantaže trešnje pokrivaju 30.000 dunuma površine i godišnje se ubere 50.000 tona slasnih trešanja.


Podijelite vijest