Portal 072info

Počela inauguracija, Obama dočekao Trampa (VIDEO)

Novoizabrani predsjednik SAD Donald Tramp počeo je inauguracionu ceremoniju, očekuje se da položi zakletvu i time zvanično preuzme funkciju predsjednika. “Sve počinje danas. Vidimo se na zakletvi u 11:00.

Pokret se nastavlja – rad počinje”, napisao je ranije na Tvvitteru. Tramp je inauguracione aktivnosti sa suprugom Melanijom počeo u crkvi Svetog Jovana koja se nalazi preko puta Bijele kuće. Crkvu su napustili oko 15.30 po našem vremenu.

Tramp je u crkvi prisustvovao crkvenoj službi sa svojom porodicom, potpredsjednikom SAD Majkom Pensom i njegovom porodicom, članovima Kabineta i prijateljima, prenosi CNN. Potom se u Bijeloj kući sastao sa dosadašnjim predsjednikom Barakom Obamom i odlazećom prvom damom Mišel Obamom sa kojima će zajedno krenuti ka Kapitolu na ceremoniju zakletve.

Barak i Mišel Obama su Trampove dočekali na ulazu u Bijelu kuću, a Melanija Tramp je za Mišel donijela poklon. Novoizabrani i odlazeći predsjednik su se potom fotografisali sa svojim suprugama i ušli u Bijelu kuću. Oko 16:30 sati po našem vremenu krenuće na Kapitol hil gdje će položiti zakletvu.

Američki mediji su objavili da će svečanu zakletvu položiti držeći ruku na dvije Biblije — prva Biblija je poklon koji je Tramp dobio od majke 1955. godine, a druga je ona koju je koristio Abraham Linkoln kada je polagao predsjedničku zakletvu. Među zanimljivostima inauguracionog dana izdvaja se to što je prema Ustavu za polaganje zakletve dozvoljeno 35 riječi, ali neki predsjednici to povećaju na 39 dodajući: “Tako mi bog pomogao“.

Mediji su fotografisali odlazećeg predsjednika Baraka Obamu tokom nekoliko njegovih posljednjih trenutaka u Ovalnoj sobi Bijele kuće. Na izlasku, na pitanje novinarima koja mu je posljednja poruka građanima, rekao je: “Hvala vam”. Tramp i Pens će oko 18:00 položiti zakletvu, a svečanosti će prisustvovati njihove porodice, porodica Obama, članovi Kongresa i Vrhovnog suda SAD, kao i mnogobrojni građani.

Inače, Tramp je u četvrtak uveče na pitanje šta će uraditi ako na njegovoj inauguraciji bude kiše, rekao: “Ljudi će vidjeti da mi je ovo prava kosa”. Pristalice Donalda Trampa ranije su počele su da stižu u centar Vašingtona i do zgrade Kongresa. Policijska vozila, pripadnici Nacionalne garde i vašingtonska policija kontrolišu ulice i sprečavaju kretanje automobila u blizini Nešnal mola, parka kod Kapitola gdje će Tramp položiti zakletvu. Tim novoizabranog predsjednika SAD prikupio je za ceremoniju inauguracije rekordnih 90 miliona dolara, saopštio je Asošijeted pres.

Prikupljena suma znatno je veća od donacija za inauguraciju koje su uspijevali da prikupe prethodni predsjednici. Za prvu i drugu inauguraciju Baraka Obame, na primjer, prikupljeno je 55 i 43 miliona dolara. Za pješake ima dosta prostora tako da građani s kartama za rezervisana mjesta u parku mogu da dođu do Kapitola.

Trampove pristalice bez karata se nadaju da će uspjeti da nađu mjesto odakle će vidjeti polaganje zakletve rijaliti zvijezde i milijardera koji je protresao američku politiku prikupivši glasove nezadovoljnih.

Ulaz za građane s kartama je otvoren još u zoru, tako da oni po hladnoći stoje u redu s kapama “Napravimo Ameriku opet velikom” (Make America Great Again) i drugim obilježjima povezanim s Trampom.

nezavisne.com

Podijelite članak