Počela konstituirajuća sjednica Predstavničkog doma PSBiH

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Počela je konstituirajuća sjednica Predstavničkog doma PSBiH. Sjednici prisustvuje 41 poslanik.

Na predloženom dnevnom redu je davanje svečane izjave poslanika; izbor predsjedavajućeg, prvog zamjenika predsjedavajućeg i drugog zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma te izbor članova Komisije za pripremu izbora Vijeća ministara BiH.

U skladu s Poslovnikom Predstavničkog doma PSBiH, Dom se konstituira održavanjem prve sjednice tog mandata, a konstituiranje je završeno izborom predsjedavajućeg i dva zamjenika predsjedavajućeg.

ČITAJ JOŠ:  SDP BiH, DF, Naša stranka i SBB BiH formirali blok u ZDK, slijede razgovori sa još četiri stranke!

Predsjedavajući ne može biti izabran iz istog konstitutivnog naroda kao predsjedavajući Predsjedništva BiH i predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH u novom sazivu činiti će: Stranka demokratske akcije sa devet poslanika (osam iz FBiH i jedan iz RS); SDP BiH sa pet poslanika; HDZ BiH, HSS, HSP BiH, HKDU, HSPAS,HDU, HSPHB, HRAST koji će imati četiri poslanika.

Po tri poslanika imat će Željko Komšić – Za građansku državu – DF/GS, kao i Narod i pravda; po dva mandata osvojili su Naša stranka i NES-Za nove generacije, dok će jednog poslanika imati Bosanskohercegovačka inicijativa – Kasumović Fuad.

ČITAJ JOŠ:  Građanin BiH mjesečno pojede 28 kilograma mesa, a Evropske unije 91 kilogram

PSBiH osvojili Za pravdu i red – lista Nebojše Vukanovića, Demokratski savez-DEMOS i Ujedinjena srpska.

Predstavnički dom sastoji se od 42 člana, od kojih se dvije trećine biraju sa teritorije Federacije BiH, a jedna trećina sa teritorije RS.

avaz.ba

GODISNJICA
MARKETING