Počela obuka za članove omladinske redakcije “Iz mlade z(J)enice”: Pašalić govorio o opstanku tradicionalnih medija u suživotu sa internet portalima

Počela obuka za članove omladinske redakcije “Iz mlade z(J)enice”: Pašalić govorio o opstanku tradicionalnih medija u suživotu sa internet portalima

Radio televizija Zenica kroz projekat Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI) koji implementira Međunarodna organizacija za migracije u BiH (IOM) a finansira Austrijska razvojna saradnja i ove godine će realizovati drugu sezonu omladinske emisije „Iz mlade z(j)enice“, čije emitovanje uskoro počinje u programu TV Zenica, a danas je u prostoru Agencije ZEDA, počela i četverodnevna obuka za polaznike, koji će potom kao članovi omladinske redakcije raditi na realizaciji ove emisije.

„Prva sezona ove omladinske emisije realizovana je 2021. godine kada smo imali 25 epizoda, a ova sezona će imati 12 emisija „Iz mlade z(j)enice“ , koju će novi mladi i kreativni ljudi, kao članovi omladinske redakcije snimiti u narednih 6 mjeseci“, kaže Nandino Škrbić, direktor RTV Zenica, dodajući da ih u naredna četiri dana očekuje bogat sadržaj obuka, vezan za društvene mreže i kreativne sadržaje, odnosno za televiziju, radio i portale.

Među predavačima prvog dana su Dino Pašalić, magistar medija i komunikacija, dugogodišnji novinar i najmlađi urednik portala “Dnevnog avaza”, koji je ovom prilikom održao predavanje na temu “Opstanak tradicionalnih medija u suživotu sa internet portalima”. Podsjetimo, Pašalić je autor knjige istoimenog naziva, a koju je ovom prilikom podijelio svim polaznicima obuke. Polaznici su mogli čuti kada su nastali tradicionalni mediji, kako je moguće produžiti njihovo postaje koristeći se resursima novih medija, ali i lična iskustva u izvještavanju nekadašnjeg novinara “Avaza” za novinu i portal.

Pored njega, na današnjoj obuci predavači su bili Samir Purić, koordinator IOM BiH, Ibrahim Avdić i Damir Oruč sa RTV Zenica, Ena Sikira i Ahmed Babić, članovi Omladinske redakcije “Iz mlade z(j)enice” stara sezona.

„Mislim da ovaj projekat mladima donosi mnogo toga, jer ja sam bio član omladinske redakcije prve sezone emisije „Iz mlade z(j)enice“, što mi je donijelo mnoštvo iskustava, poznanstava i novih saznanja, a ove godine sam jedan od mentora i vjerujem da ćemo napraviti još bolje emisije“, navodi Ahmed Babić.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE