Počela rekonstrukcija Skupštine, nova Vlada ZDK do polovine marta

Predsjednik Kantonalnog odbora HDZ-a Zeničko-dobojskog kantona Ivo Tadić, u izjavi za Fenu, kazao je da je ta stranka već podnijela zahtjev za promjenu predsjednice Kluba Hrvata u Skupštini ZDK Vlaste Kalas iz DF-a, te dopredsjednika Vedrana Kesera iz SDP-a.

– Prikupili smo potpise i pokrenuli inicijativu, koju smo dostavili predsjednicima klubova te predsjednici i zamjeniku Kluba Hrvata.

Sjednica je predviđena za utorak, 12. februara, s početkom u 11 sati – najavio je Tadić, koji je danas ponovo iz tog kantona izabran u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH iz reda Hrvata.

Tadić ističe da su ušli u proceduru izmjena, ali da hrvatske kandidate za rukovodstvo Skupštine i ministarstva u Vladi ZDK još nisu odredili.

Predsjednik Kantonalnog odbora SDA i aktuelni premijer Vlade ZDK Miralem Galijašević čestitao je izabranim delegatima za Dom naroda PFBiH te izrazio zadovoljstvo što je Klub SDA iskazao jedinstvo i disciplinu prilikom glasanja.

– Ovo je doprinos ZDK da se kompletna stvar, vezana za Dom naroda FBiH, otkoči – kazao je Galijašević, koji nije želio posebno komentirati činjenicu da je nova parlamentarna većina, kojoj je SDA na čelu u ZDK, prilikom glasanja za Dom naroda PFBiH pokazala kako ima i više od objavljenih 18 mandata.

– Bilo je nekih glasova za naše koalicione partnere, ali, pošto je bilo tajno glasanje, ja ne bih ulazio u to ko je još glasao. Najvažnije je da imamo delegate za Dom naroda i da se Federalni dom naroda može konstituirati i donositi odluke vezane za budžet te ostala pitanja koja su od interesa za građane BiH – ističe Galijašević. 

Na pitanje da li se, u skladu s današnjim glasanjem, eventualno može očekivati da vladajuća koalicija u ZDK uskoro bude ojačana i nekom novom strankom i zastupnicima, Galijašević tvrdi da u tom smjeru nije bilo razgovora.

– Ne bih prejudicirao stvari. Nismo imali tih razgovora. Mi smo čekali, jer ovo je bila naša prva kontrolna tačka u našoj koaliciji.

Sada idemo dalje, u formiranje nekih tijela u smislu rekonstrukcije Skupštine – najavljuje Galijašević.

Sada im, kaže Galijašević, predstoji posao i formiranja nove Vlade ZDK, u čemu vjeruje da se već otišlo predaleko, ali to rade tako da ne idu stalno u javnost.

– Pretpostavljam, to je moje mišljenje, da bi Vlada ZDK mogla biti izglasana u prvoj polovini marta – najavljuje Galijašević.

Galijašević napominje kako će SDA imati premijera Vlade ZDK i pet ministara te predsjedavajućeg Skupštine ZDK (sada je predsjedavajući Ismet Sarajlić iz SBB-a), dok bi tri ministarstva trebala pripasti partnerima iz A-SDA, te dva HDZ-u, ali o imenima kandidata odlučit će organi tih stranaka.

Rekonstrukcija Skupštine ZDK počela je već jučerašnjim izborom Seada Zaimovića iz SDA za predsjednika, te Omera Škalje za dopredsjednika Kluba Bošnjaka, umjesto Nusreta Imamovića iz Nezavisnog bloka i Maide Tanović iz SDP-a. 

FENA

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE