Počela sezona parenja zmija: Posebno oprezan, poručuju stručnjaci, treba biti u ovom periodu…

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
Preuzimanje tekstova dozvoljeno uz obavezno navođenje i linkanje izvora “072info”.

U Bosni i Hercegovini živi 14 vrsta zmija, na svu sreću nisu sve otrovne. Svega su dvije vrste otrovne i to poskok i šarka. Zmija ne napada, zmija grize, samo u samoodbrani, a brani se ukoliko je čovjek nagazi ili zavuče ruku na neko nepregledno mjesto, kao što je kamen ili drvo. Posebno oprezan, poručuju stručnjaci, treba biti u ovom periodu kada počinju sezonski poljoprivredni radovi, planinarenje i izleti u prirodi, jer najopasniji period u toku godine, kada je riječ o ujedima zmija, upravo je proljeće.

„Treba imati na umu da su zmije posebno opasne u vrijeme parenja ili u periodu kada već imaju mlade, tako da tada može doći do ugriza“, kazao je prim.mr.med.sci. Blaško dr.Topalović, specijalista epidemiolog u Zavodu za javno zdravstvo TK.
Zmijski otrov ima dvije komponente: jedna djeluje razorno na nervni sistem, a druga na krv tako što dovodi do poremećaja zgrušavanja. Na mjestu ujeda mogu se vidjeti dvije male ubodne ranice koje ne krvare, a ubrzo na tom mjestu nastane crveni prsten koji postane plavičast i javlja se otok. Nešto kasnije na tom dijelu tijela se javlja obamrlost. 

Posebno su opasni ugrizi u predjelu glave i vrata ili na izuzetno prokrvljenim mjestima kao što su jagodice prstiju kada postoji mogućnost direktnog ubrizgavanja otrova u krvni sud.

Zato i jeste bitno vrijeme od trenutka ugriza do najbliže zdravstvene ustanove gdje će se ukazati prva pomoć i povrijeđeni primiti protuotrov. Dr. Topalović dao je još nekoliko savjeta kako pomoći osobi u slučaju ujeda zmije, a jedan od njih je da ni u kom slučaju otrov iz rane ne smijete isisavati.

„ Osobu koju je ugrizla zmija bolje da neko ponese uz imobilizaciju ekstremiteta jer time se smanjuje brzina protoka odnosno usporava protok otrova putem krvnih sudova“, pojasnio je dr. Topalović.

Prema informacijama kojima raspolaže Zavod za javno zdravstvo TK sve zdravstvene ustanove snabdjevene su protuotrovom i nema bojazni od nestašice.

bh-index.com