Počela sjednica VSTV-a, hoće li biti poništen konkurs za glavnog tužioca Tužilaštva BiH

Podijelite vijest

U Sarajevu je počela sjednica Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV). Kako javlja reporter “Avaza” sa lica mjesta, svih 15 članova VSTV-a je prisutno. 

Šef odjela za imenovanja Jasmin Čalija, u uvodnoj riječi je istakao da će raspravljati o konkursu za poziciju glavnog tužioca Tuzilaštva BiH.

– Prijavljeno je sedam kandidata. Kreirana je nakon razgovora rang lista, prvorangirani je Kajganić Milanko.

Tri kandidata su ispunila uslov da ih Vijeće razmotri. Podvijeće je održalo sastanak 26. ovog mjeseca i razmatralo je stvari van rang liste. Postavljeno je pitanje integriteta drugorangiranog i trećerangiranog kandidata. Vijeće se opredijelilo za ravnopravan tretman prema svim kandidatima i predložilo da se Konkurs ponovi- rekao je Čalija.

Integritet Kajganića nije doveden u pitanje

Halil Lagumdžija je istakao da je njegov stav da če razgovarati o odluci Podvijeća da li da se ide u proceduru imenovanja ili će biti potvrđen prijedlog da se poništi konkursna procedura. 

ČITAJ JOŠ:  Podignuta optužnica protiv mladića zbog nezakonitog pokušaja stavljanja u promet duhana

– Ali s obzirom šta ta odluka nosi, mislim da bi se kolegica Željka trebala izuzeti – rekao je Lagumdžija. 

Sanin Bogunić je predložio da Lagumdžija odluči o izuzeću člana Vijeća. Lagumdžijina odluka je da se Željka izuzme.

Diskutivalo se o zatvaranju ove tačke za javnost. Martinović je predložio da se Podvijeće povuče i da Vijeće izvijesti o stavu nakon činjenice da je drugorangirani kandidat odustao.

Lagumdžija je kazao kako smatraju da nije dobro ići sa jednim kandidatom na Vijeće, ali naglašava da nije doveden u pitanje integritet Kajganića.

Diana Kajmaković ne može doći u obzir

Amila Kunosić je kazala da je Diana s aspekta integriteta, bez obzira na bodove, neko ko ne može doći u obzir. Podsjetila je na ranije kandidate koji su imali disciplinski postupak ali bez obzira na njihove bodove Vijeće se tada složilo da takve kandidate ne bira. S obzirom na odustajanje drugorangiranog kazala je da smatra da Podvijeće treba da se povuče. 

ČITAJ JOŠ:  Podignuta optužnica zbog nedozvoljenog prometa akcizne robe: Oduzeto hiljadu kilograma duhana

Sa njom se složila Snježana Petković.

– O prijedlogu da se Podvijeće povuče rekla bih da sam i ja toga stava. Situacija je drugačija od one koju smo imali u ponedjeljak.

Lagumdžija je kazao da su sva tri kandidata presli cenzus bodova.

– Odmah se otvorilo pitanje integriteta trećerangirane kandidatkinje i većinski stav Vijeća je bio da zbog narušenog integriteta ona ne bi trebala ići na listu prema Vijeću. Raspravljalo se i o integritetu Janjića ali u smislu disciplinskog postupka koji je vođen protiv njega i izrečena mu sankcija. Većinski smo odlučili da Diana ne može, pa se otvorila diskusija oko drugorangiranog kandidata i većinski stav je opet bio da ni on ne ide na Vijeće. Glasalo se o trećem i došlo do stava da je to samo jedan kandidat donesena je odluka da ne idemo na Vijeće jer je u pitanju jedan kandidat, nije se raspravljalo o njegovom integritetu – kazao je Lagumdžija u uvodnom obraćanju.

Bogunić: Izvolite poništavajte, ja cu biti suzdržan

Sanin Bogunić je istakao da je na njegovo insistiranje Diana skinuta.

ČITAJ JOŠ:  Tužilaštvo BiH podiglo prvu optužnicu u predmetu Sky: Ovo su imena optuženih

– Na moje insistiranje je Diana skinuta, dao sam svoje razloge zašto nisam ni za Miroslava, a ni za prvog kandidata. Predsjedniče znate kakve smo sastanke o Diani imali. U tom predmetu nije donesena ni naredba o provođenju istrage. Odmah kažem da ću o bilo kakvoj odluci biti suzdržan. Izvolite poništavajte, ja cu biti suzdržan – rekao je.

Mustafa Šabić je kazao da će sačuvati obraz Vijeća ako se Konkurs ponovi. 

– To je najbolje rješenje, da se Konkurs ponovi, ne poništi, taj izraz nema – ukazao je Šabić.

Podsjećamo, tužilac Miroslav Janjić odustao je od utrke za glavnog tužioca Tužilaštva BiH. Janjić je nakon intervjua bio drugi na listi, poslije Milanka Kajganića.

Sada su u utrci ostali Kajganić i Diana Kajmaković koje su SAD stavile prije četiri dana stavile na crnu listu.