15424322 C7E1 458D 9B25 C2B963B44214
AUTOR: K.H.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
NER FIT

U Bosni i Hercegovini je na području Unsko-sanskog kantona počela vakcinacija protiv koronavirusa migranata koji borave u privremenim prihvatnim centrima Borići i Miral.

FIXGEHALT

Iz Danskog vijeća za izbjeglice u BiH kažu da su priveli kraju anketiranje onih koji žele biti vakcinisani.

Zavod za javno zdravstvo FBiH je za sada osiguralo 500 doza AstraZeneca vakcine, a Međunarodna organizacija za migracije (IOM) je omogučila usluge apliciranja vakcine i ljekate koji će pratiti njihovo stanje nakon vakcinacije.

Prema zvaničnim podacima, trenutno je u privremenim prihvatnim centrima širom BiH smješteno oko 3.000 migranata.

LIDER

“Imunizacija je najjeftiniji i najefikasniji vid prevencije, a vakcinisanje migrantske populacije pozitivno će utjecati kako na zdravlje iste tako i na zdravlje lokalnog stanovništva” naglasila je direktorica Zavoda za javno zdravstvo u USK Zarina Mulabdić.

Direktor službe za poslove sa strancima, Slobodan Ujić kaže kako ta Služba smatra da migranti u BiH trebaju, u skladu sa preporukama Svjetske zdravstvene organizacije i zdravstvenih autoriteta u državi, što prije biti uključeni u planove za vakcinaciju.

“Nikoga ne smijemo izostaviti iz procesa imunizacije, naročito lica koja borave u kolektivnim smještajnim kapacitetima što doprinosi očuvanju ukupnog javnog zdravlja u BiH” rekao je Ujić.