Počela vakcinacija novinara protiv koronavirusa u Zeničko-dobojskom kantonu

Screenshot 2 69

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica i Domovi zdravlja u Zeničko-dobojskom kantonu danas su započeli vakcinaciju novinara i medijskih radnika protiv koronavirusa.

Planom vakcinacije protiv koronavirusa bit će obuhvaćeno više od stotinu novinara i medijskih radnika u Zeničko-dobojskom kantonu koji su ranije od Kriznog štaba ZDK prepoznati kao rizična skupina infekcijom koronavirusa zbog načina obavljanja poslova.

S tim u vezi danas je više od 60 novinara vakcinisano u Institutu za zdravlje i sigurnost hrane u Zenici vakcinama Pfizer, dok će ostatak biti vakcinisan u domovima zdravlja svojih općina u kojima rade.

Krajem prošle sedmice počela je i vakcinacija policije te drugih ugroženih kategorija društva koji se nalaze u direktnoj izloženosti koronavirusu.

Direktor Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica Senad Huseinagić je kazao da su novinari obavljajući svoje zadatke sve vrijeme bili na, uslovno rečeno, prvoj liniji icu kontaktu s onima koji su mogli biti zaraženi.

“Na kraju krajeva, sve informacije, odnosno podaci koje imamo o broju pozitivnih medijskih radnika na Covid-19, u toku dosadašnjeg perioda, daje za pravo Kriznom štabu ZDK da donese takvu odluku”, izjavio je Huseinagić, koji je ujedno i član Kriznog štaba Ministarstva zdravstva ZDK.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

U ime Upravnog odbora Društva novinara BiH Mirza Dajić i članica Upravnog odbora BH novinari Velida Kulenović zahvalili su se Kriznom štabu Ministarstva zdravstva ZDK, na čelu s ministrom Adnanom Jupićem, koji su, kao jedini kanton u FBiH, prepoznali važnost vakcinacije medijskih radnika.

“Ministar Jupić je ocijenio da su medijski radnici, nakon zdravstvenih radnika, najugroženiji javni radnici u toku obavljanja svog, redovnog posla. Zahvalni smo što su u ZDK prepoznali važnost i doprinos novinara, koji su bez prestanka radili u toku pandemije te blagovremeno informirali javnost o svim važnim podacima”, izjavio je Dajić.

Današnju vakcinaciju novinara i medijskih radnika jučer je prokomentarisao i gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović dodavši da se radi o stranačkoj vakcinaciji pojedinaca koji nisu medijski radnici. Važno je pomenuti da su spiskove, koji su dostavljeni Institutu za zdravlje i sigurnost hrane u Zenici pravila striktno udruženja novinara.

Također, Kasumović je među prvima u Zenici primio Pfizer vakcinu protiv koronavirusa i to u Domu zdravlja Zenica na čijem čelu je njegova supruga, ali tada nije govorio o povlasticama pojedinaca nego je pozvao sve građane da se vakcinišu ako za to imaju priliku.