POČELI ISTRAŽNI RADOVI NA IZGRADNJI PLINSKE TE: Najvažniji infrastrukturni projekt u Zenici

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

SEPKO

Zenička kompanija „Geosonda“ počela je sa istražnim radovima za pripremu gradnje temelja nove gradske plinske termoelektrane i toplane na lokalitetu „Poslovne zone Zenica I“.

Gradnja termoelektrane – toplane na plin predstavlja najvažniji infrastrukturni projekt u Zenici koji će, kako je planirano, biti završen u roku od 29 mjeseci i to po sistemu “ključ u ruke“, a vrijedan je blizu pola milijarde maraka.

Poslove podizvođača radova trebala bi dobiti u najvećem obimu domaća preduzeća, a kompletna investicija predstavlja značajan doprinos razvoju i stabilizaciji plinske mreže u državi i osigurat će električnu energiju za domaće potrebe i za izvoz.

Invetitor projekta je kineska kompanija SEPKO III i za početne radove je angažirala domaću kompaniju “Geosonda” Zenica, kojoj je povjerila radove vrijedne oko 1.300.000 KM, i ovo je prvi ugovor koji je SEPCO III potpisala na evropskom tržištu, a potpisan je sa bosanskohercegovačkom kompanijom.

Za Zeničane je najvažnije da će nova centrala predstavljati i pouzdan izvor toplotne energije za sistem daljinskog grijanja grada, čije se adekvatno rješenje čeka već godinama. Zenička kombinovana toplana – elektrana će, kako je planirano, proizvoditi 390 MW električne energije i do 170 MW toplinske energije za potrebe grijanja grada Zenica, a planirano je da će njemačka firma Steag po završetku gradnje nastaviti da vodi i održava postrojenja u narednih 15 godina.

Ovim projektom grad Zenica, koji je i suvlasnik 25 procenata nove termoelektrane – toplane, će dobiti kvalitetan izvor toplotne energije dovoljan da zadovolji sadašnje potrebe sistema daljinskog grijanja, kao i buduću povećanu potrošnju, koja će nastati u trenutku kad se proširi sadašnja mreža daljinskog grijanja na prigradska naselja.

Fena