Portal 072info

Počeli protesti dijaliznih pacijenata u FBiH / ZENICA: Ako ne dođe do usvajanja zakona do kraja godine, ići ćemo pred Parlament!

Dijalizni pacijenti u Federaciji BiH, u većini gradova, danas će odbiti uključenje na hemodijalizu u znak protesta zbog neusvajanja izmjena Zakona o transplataciji organa u Federaciji.

Tako će biti u Sarajevu, Travniku, Bihaću, Livnu, Zenici, Visokom, Tuzli, Žepču…

Na taj način, oni će iskazati protest zbog predugog čekanja na usvajanje izmjena i dopuna Zakona o transplantaciji organa i tkiva u svrhu liječenja, a koji vide kao šansu za povećanje broja transplantacija, ali i bolje uslove liječenja. 

Iz Udruženja dijaliziranih i transplantiranih bolesnika KS, su kazali kako je najveći problem, što nema nema transplantacija, aparati potpuno zastarjeli aparati, a terapije neredovne.

Iz ovog Udruženja navode kako se u BiH nalazi ukupno 3.000 pacijenata na dijalizi, a godišnje se obavi od 20 do 25 transplantacija i taj broj se stalno smanjuje.

Članovi Udruženja dijaliziranih i transplantiranih bolesnika Federacije BiH i prošlogodišnjim protestima ispred sjedišta Parlamenta FBiH ukazali su na nužnost usvajanja izmjena zakona koji će omogućiti povećanje broja transplantacija u FBiH i bolje uvjete u dijaliznim centrima.

Dijalizni pacijenti u Zenici okupili su se jutros u 7 sati. Prema riječima Muhameda Kadrića, predsjednika Kantonalnog udruženja hroničnih i bubrežnih bolesnika koje djeluje od 2005. godine, od 2013. godine vode borbu za usvajanje izmjena i dopuna zakona o transplataciji organa i tkvima u svrhu liječenja.

– Problem su i mali broj transplatacija, loše stanje dijaliznih centara na području Federacije BiH, te općenito zanemarenost ove bolesničke populacije od strane institucija FBiH. Ovo su samo protesti upozorenja, ako do usvajanja zakona ne dođe do kraja godine onda ćemo umjesto isključivanja po dijaliznim centrima ići pred zgradu Parlementa – najavljuje Kadrić, koji je već 18 godina dijalizni pacijent.

Ističe da je na području Zeničko-dobojskog kantona čak 200 dijaliznih pacijenata, raspoređenih u centrima koji se nalaze u Visokom, Kakanj i Žepče te centralni u zeničkoj bolnici.

Među ogorčenim dijaliznim pacijentima je i Adil Safić, koji je inače imao transplataciju ali mu je otkazao bubreg zbog čega je ponovo primoran dolaziti na hemodijalizu.

– Mislim da smo itekako zanemareni od nadležnih. Danas smo se odlučili na čin koji itekako može ugroziti naše živote, ali drugog izlaza nemamo – kaže on.

D. PAŠALIĆ/AVAZ

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box